Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας

Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά ύστερα από 54 χρόνια ανέμισε ξανά η κουβανική σημαία πάνω από την πρεσβεία της Αβάνας στην Ουάσιγκτον, καθώς ΗΠΑ και Κούβα αποκατέστησαν επίσημα χθες τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί το 1961 σε ένα ψυχροπολεμικό περιβάλλον. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η σημαία της Κούβας αναρτήθηκε διακριτικά και στην αίθουσα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το προσωπικό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δίπλα στις άλλες σημαίες των κρατών με τα οποία οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς. Εγκαινιάστηκε έτσι μια νέα περίοδος για τα δύο έθνη και για τις διπλωματικές υπηρεσίες τους, οι οποίες αναβαθμίστηκαν από απλά τμήματα διασφάλισης συμφερόντων σε πρεσβείες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, περίπου πεντακόσια άτομα συγκεντρώθηκαν στην έπαυλη της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσιγκτον, για να παραστούν στην τελετή ανύψωσης της κουβανικής σημαίας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, μέλη του Κογκρέσου και μια μεγάλη αποστολή αξιωματούχων από την Αβάνα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν η υφυπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτα Τζέικομπσον. Μια τιμητική φρουρά τριών ατόμων παρήλασε προς το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η νέα βάση της σημαίας της Κούβας υπό τους ήχους του κουβανικού εθνικού ύμνου. «Τα ιστορικά γεγονότα που ζούμε σήμερα θα έχουν νόημα μόνο εάν παύσουν οι οικονομικοί, εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί αποκλεισμοί που προκαλούν μεγάλες στερήσεις και ζημιά στον λαό μας, εάν επιστραφεί η κατειλημμένη περιοχή στο Γκουαντάναμο και εάν υπάρξει σεβασμός για την εθνική κυριαρχία της Κούβας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Κουβανός ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες, ο οποίος εξέφρασε τον σεβασμό του για την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα να προωθήσει το αίτημα άρσης ή ελάφρυνσης του εμπάργκο κατά της Αβάνας, το οποίο μπορεί να αναιρεθεί μόνο με απόφαση του Κογκρέσου. Ο Ροντρίγκες ανέφερε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει την απώλεια της ανεξαρτησίας για τη χώρα του.

Σε μια προσπάθεια να ξεπερασθεί η εχθρότητα δεκαετιών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Κουβανό ομόλογό του, ενώ τη συνομιλία τους ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του καλωσόρισε την ιστορική επαναλειτουργία της κουβανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και εξέφρασε την ελπίδα ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει βελτίωση στον σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε τις πόρτες της, επίσης τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να ανυψωθεί η σημαία των ΗΠΑ στην είσοδό της. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κούβα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Αυγούστου. Ο Κέρι θα είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρώτος Αμερικανός ΥΠΕΞ που θα ταξιδέψει στην Αβάνα εδώ και εβδομήντα χρόνια. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα των νέων πρέσβεων. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη, αφού οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να εμποδίσουν την τοποθέτηση εκεί ενός πρέσβη των ΗΠΑ. «Η βιασύνη του Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα είναι λανθασμένη. Η πρεσβεία αυτή θα εξυπηρετήσει μόνο την περαιτέρω νομιμοποίηση του καταπιεστικού καθεστώτος», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζεμπ Μπους. Στην τελετή επανέναρξης των εργασιών της κουβανικής πρεσβείας προσκλήθηκαν μόνο μέλη του Κογκρέσου τα οποία είχαν υποστηρίξει ανοιχτά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα. Αντίθετα, πολιτικοί που αντιτίθενται κατηγορηματικά στη συμφιλίωση με το καθεστώς Κάστρο δεν έλαβαν πρόσκληση.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή