Χαμηλές ταχύτητες και υψηλές τιμές στο ελληνικό Ιντερνετ

Χαμηλές ταχύτητες και υψηλές τιμές στο ελληνικό Ιντερνετ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλής λειτουργικής απόδοσης είναι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας μας. Παράλληλα, οι Ελληνες φαίνεται να πληρώνουν σχετικώς ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Ερευνα του ΟΟΣΑ παρουσιάζει ότι το ελληνικό Διαδίκτυο λειτουργεί με χαμηλές ταχύτητες και προς τούτο επικαλείται τις αξιολογήσεις τριών ανεξάρτητων φορέων. Ειδικότερα, επικαλείται τις μετρήσεις των εταιρειών Ookla και Αkamai και του φορέα M-Lab (Measurment Lab) που έχουν συστήσει αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συνεργασία με την Google.

Η χειρότερη επίδοση για τα δίκτυα της χώρας μας παρουσιάζεται στις μετρήσεις της Ookla. Η εταιρεία εμφανίζει ότι το σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας μας έχει μια μέση ταχύτητα (άντλησης) δεδομένων από το Internet 8,5 Mbps (Megabits/sec), δηλαδή 8,5 εκατ. στοιχειώδεις μονάδες πληροφορίας το δευτερόλεπτο. Στη ζώνη του ΟΟΣΑ, η επίδοση της Ελλάδας είναι η δεύτερη χειρότερη, μετά εκείνη της Ιταλίας που σημειώνει 7,5 Mbps. Την καλύτερη επίδοση στη ζώνη του ΟΟΣΑ, με βάση τις μετρήσεις της Ookla, είχε η Ν. Κορέα με 50,5 Mbps.

Με βάση τις μετρήσεις της Akamai, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση σε απόλυτες τιμές, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Συγκεκριμένα, η Akamai μέτρησε ότι κατά μέσον όρο μια ευρυζωνική σύνδεση στην Ελλάδα εμφανίζει ταχύτητα 5,3 Mbps. Η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στην 29η θέση μεταξύ 34 χωρών της ζώνης του ΟΟΣΑ. Την καλύτερη επίδοση και στις μετρήσεις της Αkamai εμφανίζει πάλι η Ν. Κορέα, με μέση ταχύτητα 23,6 Mbps.

Την καλύτερη επίδοση στην έκθεση του ΟΟΣΑ εμφανίζει η χώρα μας με βάση τις μετρήσεις της M-Lab. Οι αξιολογήσεις του εν λόγω οργανισμού δείχνουν ότι κάθε ευρυζωνική σύνδεση στη χώρα μας επιτυγχάνει μέση ταχύτητα μετάδοσης 6,3 Mbps. Και βάσει αυτής της αξιολόγησης, η χώρα κατατάσσεται στην 22η θέση, μεταξύ 33 χωρών. Οι χαμηλές επιδόσεις των δικτύων στην Ελλάδα αποδίδονται κυρίως στη φύση των δικτύων, που βασίζονται σε σύρματα χαλκού. Οι χώρες που εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις είναι εκείνες που αντικαθιστούν τα χάλκινα δίκτυα με οπτικές ίνες (π.χ. Κορέα).

Τα παραπάνω δεδομένα περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΟΟΣΑ με τίτλο «Digital Economy Outlook 2015». Ολες οι μετρήσεις όμως της απόδοσης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων αναφέρονται στο α΄ τρίμηνο του 2014.

Στην ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ, φαίνεται ότι οι Ελληνες μάλλον πληρώνουν ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Για ένα πακέτο με ταχύτητα μετάδοσης άνω των 10 Mbps, ο Ελληνας χρήστης καταβάλλει περίπου 29 δολ. ΗΠΑ. Το ποσό αυτό εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης ανέρχεται σε 30 δολ. και με βάση αυτό, η χώρα κατατάσσεται στη 16η πιο ακριβή χώρα της ζώνης του ΟΟΣΑ. Φθηνότερη είναι η Ελλάδα στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, δηλαδή χωρίς Ιντερνετ. Ενα πακέτο 420 κλήσεων τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, κοστίζει στον μέσο Ελληνα 50 δολ. εκφρασμένα με όρους αγοραστικής δύναμης. Με βάση αυτή την τιμή, η Ελλάδα είναι η 27η πιο ακριβή χώρα.

Πιο ακριβά, τέλος, πληρώνουν οι Ελληνες τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αφού η χώρα κατατάσσεται πολύ υψηλά με βάση το κόστος. Στην αξιολόγηση των πακέτων κινητής με δυνατότητα 900 κλήσεων ανά μήνα και πρόσβαση στο Ιντερνετ μέχρι δύο Gigabytes, η χώρα καθίσταται η 5η πιο ακριβή στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην αξιολόγηση της λειτουργικότητας των δικτύων που προαναφέρθηκε, δεν περιλαμβάνονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή