Η ψηφοφορία πυροδοτεί εξελίξεις

Η ψηφοφορία πυροδοτεί εξελίξεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική για τον εφεξής βηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες τα ξημερώματα στη Βουλή, θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση στις 9 π.μ. και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναμένουν ότι σήμερα θα επιβεβαιωθεί το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι οι 32 βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν «όχι» την προηγούμενη Τετάρτη θα καταψηφίσουν και σήμερα. Ωστόσο, προσδοκούν ότι κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» θα μετακινηθούν στο «ναι», γεγονός που θα δώσει πολιτική «ανάσα» στην κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, η οποία, όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 20ή Αυγούστου.

Η αποτίμηση της ψηφοφορίας θα γίνει από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, ενώ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι, στην πλειοψηφία τους, τα μέλη της Κ.Ε. τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με τους εταίρους.

Χθες, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών δεν είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή άμεσα. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ως μοναδική εκκρεμότητα από τα προαπαιτούμενα που ορίσθηκαν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου το συνταξιοδοτικό, για το οποίο, όπως πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους η μετάθεσή του. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το συνταξιοδοτικό, όπως και τα κόκκινα δάνεια και η προστασία πρώτης κατοικίας, είναι θέματα για τα οποία εξασφαλίσθηκε η συναίνεση των εταίρων να νομοθετηθούν κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο.

Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνονται. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος ζήτησε χθες (MEGA) να υπάρξει «εθνικό διαπραγματευτικό σχέδιο, με ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους, όχι όμως απαραίτητα με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων».

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε χθες ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), και μένει να φανεί τι θα πράξουν οι τρεις βουλευτές της ΚΟΕ που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου, Β. Κυριακάκης και Δ. Κοδέλας, οι οποίοι καταψήφισαν την περασμένη Τετάρτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή