Το αεροδρόμιο-φάντασμα που κόστισε 1,1 δισ. και πωλείται για 10.000 ευρώ

Το αεροδρόμιο-φάντασμα που κόστισε 1,1 δισ. και πωλείται για 10.000 ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χιλιάδες ευρώ είναι η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή για το αεροδρόμιο Κεντρικό της πόλης Σιουδάδ Ρεάλ, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Η κατασκευή του εν λόγω αεροδρομίου είχε κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ το 2008 και μετά το κλείσιμό του το 2012 αποτελεί ένα από τα θλιβερότερα σύμβολα της ανόδου και στη συνέχεια της κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας.

Τη μοναδική προσφορά για το λεγόμενο αεροδρόμιο-φάντασμα, η αρχική ονομασία του οποίου ήταν «Δον Κιχώτης», κατέθεσε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Κεντρικής Ισπανίας η κινεζική επενδυτική εταιρεία Tzaneen International. Ο πωλητής είχε ορίσει ως τιμή ελάχιστης προσφοράς τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν κατατεθεί υψηλότερη προσφορά μέχρι τον Σεπτέμβριο, τότε το αεροδρόμιο θα πωληθεί έναντι 10 χιλιάδων ευρώ, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η εταιρεία Tzaneen σκοπεύει να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε ευρωπαϊκό κέντρο για κινεζικές εταιρείες. Το σχέδιό της περιλαμβάνει επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε κέντρο εμπορευματικών μεταφορών. Η συμφωνία πώλησης περιλαμβάνει τον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, τα υπόστεγα για τα αεροπλάνα, τον πύργο ελέγχου και άλλα βοηθητικά κτίρια. Ο επιβατικός σταθμός και το πάρκινγκ του αεροδρομίου δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Φιλοδοξία της Tzaneen International είναι να μετατρέψει το αεροδρόμιο-φάντασμα «στο βασικό σημείο εισόδου (προϊόντων) κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη».

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε την άδεια για την κατασκευή του Κεντρικού αεροδρομίου (όπως είναι η επίσημη ονομασία του) της πόλης Σιουδάδ Ρεάλ το 2006. Ιδιοκτήτης του αεροδρομίου ήταν ιδιωτική εταιρεία και η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε κατά μεγάλο μέρος από την ισπανική αποταμιευτική τράπεζα Caja Castilla La Mancha. Η εν λόγω τράπεζα ήταν η πρώτη ισπανική τράπεζα που κατέρρευσε και διασώθηκε με χρήματα των Ισπανών φορολογουμένων το 2010. Τόσο μεγάλες ήταν οι προσδοκίες των ιδιοκτητών του αεροδρομίου ώστε κατασκεύασαν έναν από τους μακρύτερους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, το αεροδρόμιο «Δον Κιχώτης» θα λειτουργούσε ως κέντρο εμπορευματικών μεταφορών μέσω του οποίου θα προωθούνταν γρήγορα στις ευρωπαϊκές αγορές ευπαθή ισπανικά προϊόντα. Επιπροσθέτως οι αρχικοί ιδιοκτήτες του αεροδρομίου ήλπιζαν ότι αυτό θα υποδεχόταν επιβάτες που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το βασικό αεροδρόμιο της Μαδρίτης και υποδέχθηκε προσωρινά, το 2010, πτήσεις της Ryanair. Το αεροδρόμιο είχε σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί 2,5 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Το 2010 οι επιβάτες που το χρησιμοποίησαν ήταν 33 χιλιάδες. Η αρχική ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροδρομίου «Δον Κιχώτης» ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της το 2009, μόλις έναν χρόνο μετά το άνοιγμα του αεροδρομίου, και τελικά χρεοκόπησε το 2012.

Φυσικά οι Ισπανοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν προβλήματα με την κατασκευή αεροδρομίων. Ενα άλλο προβληματικό αεροδρόμιο είναι το υπό κατασκευή νέο διεθνές αεροδρόμιο «Βίλι Μπραντ» του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το αεροδρόμιο, με προϋπολογισμό κατασκευής 5,1 δισ. ευρώ, θα άνοιγε τις πύλες του το 2010. Σήμερα ως ημερομηνία λειτουργίας αναφέρεται το 2017 ενώ οι κατασκευαστές έχουν χάσει ήδη δύο ημερομηνίες παράδοσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή