«Τέλος» το γερμανικό επίδομα εστίας

«Τέλος» το γερμανικό επίδομα εστίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως παράνομο απέρριψε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το επίδομα που χορηγείται στους γονείς οι οποίοι παραμένουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Η απόφαση αυτή του ανώτατου δικαστικού σώματος της χώρας κατάφερε σοβαρό πλήγμα στο αδελφό κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαυαρία, CSU (Χριστιανοκοινωνική Ενωση), το οποίο είχε πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου κοινωνικού μέτρου.

Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια την οποία αντιμετωπίζουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάχθηκε πρόσφατα στα σχέδιά τους να χρεώνουν τους ξένους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, για την κατασκευή των οποίων το κόμμα είχε κινητοποιηθεί ιδιαίτερα.

Περισσότεροι από 455.000 γονείς, από τους οποίους η πλειοψηφία είναι γυναίκες, διεκδικούν το επίδομα εστίας, ώστε να μπορούν να φροντίζουν τα ηλικίας ενός έως δύο ετών παιδιά τους στο σπίτι.

Ο προγενέστερος νόμος

Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, ο γονέας που παρέμενε στο σπίτι λάμβανε βοήθημα που ανερχόταν σε 150 ευρώ ανά τέκνο το μήνα. Η ρύθμιση για το επίδομα εστίας είχε θεσπιστεί πριν από δύο χρόνια, όταν βρισκόταν ακόμη στην εξουσία ο προηγούμενος γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός, στον οποίο συμμετείχε το κόμμα της Α. Μέρκελ μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας δεσμεύει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του επιδόματος ή τουλάχιστον στην ακύρωσή του με την παρούσα μορφή του. Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι οποίοι μοιράζονται στον παρόντα κυβερνητικό σχηματισμό την εξουσία με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, έχουν υποστηρίξει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα, τα οποία λάμβαναν οι γονείς για να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. «Καλωσορίζω την απόφαση του δικαστηρίου», σχολίασε ο Σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της Ρηνανίας, Μάλου Ντρέιερ. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν πρέπει να επενδυθούν για τη βελτίωση της φροντίδας των παιδιών, ενώ οι γονείς εργάζονται», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι καθολικοί συντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας φέρονται διατεθειμένοι να αναζητήσουν νέους τρόπους, ώστε να ανταμειφθούν οι γονείς που παραμένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, πιθανότατα σε περιφερειακό επίπεδο. «Ανεξαρτήτως, στη Βαυαρία, εμείς θα συνεχίσουμε να χορηγούμε το επίδομα στους γονείς που επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι», τόνισε ο Χορστ Σεεχόφερ του CSU, αναφέροντας ότι θα ζητήσει από το Βερολίνο να καταστήσει διαθέσιμη την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η γερμανική κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 για τη χορήγηση του επιδόματος εστίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανία κλήθηκε να εξετάσει τη νομιμότητα χορήγησης του επιδόματος εστίας ύστερα από προσφυγή του κρατιδίου του Αμβούργου. Το βασικό επιχείρημα του κρατιδίου ήταν πως η χορήγηση του εν λόγω βοηθήματος λειτουργεί εις βάρος ορισμένων κοινωνικών ομάδων, καθώς διαιωνίζει τις ανισότητες. Το Αμβούργο υποστήριξε ότι είναι άδικο για όσους γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο να μη λαμβάνουν ένα αντίστοιχο άμεσο επίδομα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα νηπιαγωγεία στη Γερμανία είναι επιχορηγούμενα.

Αποφαινόμενο με βάση την καταγγελία του κρατιδίου του Αμβούργου, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν διαθέτει την απαραίτητη δικαιοδοσία, ώστε να εγκρίνει έναν νόμο ο οποίος θα νομιμοποιεί τη χορήγηση του επιδόματος εστίας. Αντίθετα, η δικαιοδοσία ανήκει στα 16 γερμανικά κρατίδια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή