Eλλειμμα 55,44 εκατ. στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ

Eλλειμμα 55,44 εκατ. στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 21 εκατ. ευρώ σημείωσε τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο το συνολικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οπως δείχνουν τα στοιχεία του νέου δελτίου του ΛΑΓΗΕ, τον Μάιο το έλλειμμα ανήλθε στα 55,44 εκατ. ευρώ, από 34,43 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, ανέρχεται σε 4.707 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, αυξημένη κατά 23 MW σε σχέση με τον Απρίλιο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα αιολικά (+20 MW σε σχέση με τον Απρίλιο), ενώ αυξημένη ήταν η εγκατεστημένη ισχύς και στα μικρά υδροηλεκτρικά (+2 MW) και στη ΣΗΘΥΑ (+1 MW). Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του Λειτουργού της αγοράς για το 2015, προβλέπεται προσωρινή διόγκωση του ελλείμματος στα 81 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μηδενιστεί ώς το τέλος του έτους, ώστε από το 2016 ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ να είναι πλεονασματικός.

Μειωμένη κατά 2,8%, στα 48,18 ευρώ/M Wh, ήταν τον Ιούνιο του 2015 η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) σε σχέση με τον Μάιο (49,58 ευρώ/ M Wh), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Αντίθετα, αυξημένη ήταν η συνολική ζήτηση κατά 3,88%, φτάνοντας τις 3.925 Gwh, από 3.779 GWh τον Μάιο, ενώ σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο η ενεργειακή ζήτηση εμφανίζει κάμψη κατά 5% (από 4.129 GWh).

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014, η ΟΤΣ είναι, όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ Ιουνίου 2015, μειωμένη κατά 7,24%, καθώς τότε η Μέση Τιμή της κυμαινόταν στα 51,94 ευρώ/M Wh.

Αυξημένη είναι επίσης τον Ιούνιο η συμμετοχή του λιγνίτη και του φυσικού αερίου σε σχέση με τον Μάιο του 2015, ως ποσοστό στο σύνολο της Μηνιαίας Παραγωγής ανά τύπο καυσίμου, ενώ, αντίθετα, μειωμένη είναι η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών και των ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή