Νέες ταινίες: Ενα αληθινό παραμύθι για την ενηλικίωση μιας ευαίσθητης κοπέλας

Νέες ταινίες: Ενα αληθινό παραμύθι για την ενηλικίωση μιας ευαίσθητης κοπέλας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Κατακούτελα» ( ** 1/2) (το πρωτότυπο «Trainwreck» θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ναυάγιο») είναι η κωμωδία της εβδομάδας. Σχηματικά, φανταστείτε το «Sex and the City» γυμνό χωρίς γκλάμουρ, αλλά και με politicallly incorrect διάθεση. Προσθέστε και λίγη φρεσκάδα, σαν κι αυτή που έδωσε φτερά στο προπέρσινο «Frances Ha». Ψυχή και σάρκα της ταινίας είναι η νεαρή κωμικός Εϊμι Σούμερ. Μπορεί να είναι άγνωστη σε μας, στις ΗΠΑ, όμως, οι επιδόσεις της στην stand up κωμωδία έχουν απογειώσει το αθυρόστομο τηλεοπτικό της σώου «Inside Amy Schumer».

H Νεοϋορκέζα Εϊμι, δημοσιογράφος σε ένα λαϊκό περιοδικό, έχει σαν ευαγγέλιο τη συμβουλή που της έδωσε κάποτε πάνω στην απελπισία του ο χωρισμένος πατέρας της: να μην πάρει ποτέ στα σοβαρά τους άντρες. Η Εϊμι, σε αντίθεση με την αδελφή της, που πιστεύει ευλαβικά στην οικογένεια, ζει τη ζωή της. Πίνει, καπνίζει, είναι πολυγαμική, δεν σκέφτεται ποτέ την γκαρνταρόμπα της και το λάιφ στάιλ, ούτε τα κιλά της.

Αυτό το χειραφετημένο και σκληρά εργαζόμενο κορίτσι μια μέρα βρίσκει τον πρίγκιπά του στο πρόσωπο ενός αθλίατρου διασήμων παικτών του NBA. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο σκηνοθέτης Τζαντ Απατοου συνήθως γράφει ο ίδιος τα σενάριά του. Εδώ αφέθηκε στον οίστρο της Σούμερ. Το «Κατακούτελα» είναι μια ηθογραφία που αξίζει λίγη προσοχή. Αν ψάξεις κάτω από τα κλισέ, τη φλυαρία και κάποιες σκηνές που υπάρχουν για να τονιστεί η πληθωρικότητα της Σούμερ, θα βρεις ένα αληθινό παραμύθι για την ενηλικίωση μιας ευαίσθητης κοπέλας που φοβάται τις δεσμεύσεις.

Στον «Αριστερόχειρα» (***) του Αντουάν Φουκουά, ένας οξύθυμος πρωταθλητής της επαγγελματικής πυγμαχίας πέφτει στην κόλαση μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Στη συνέχεια, καταφέρνει να αναγεννηθεί με τη βοήθεια ενός έγχρωμου προπονητή, ο οποίος πιστεύει πως η δύναμη δεν βρίσκεται στις γροθιές, αλλά στο μυαλό του ανθρώπου. Το μαρτύριο του Ιώβ σε ένα κινηματογραφικό περιβάλλον που θυμίζει «Οργισμένο είδωλο». Ολόκληρη η ταινία είναι στους ώμους του Τζέικ Τζίλενχαλ. Εξαιρετικός, όπως πάντα, είναι και ο Φόρεστ Ουιτάκερ.

Το «Pride» (**), βρετανική δραματική κομεντί που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Την εποχή της σύγκρουσης της Θάτσερ με τους ανθρακωρύχους, μια οργάνωση ομοφυλόφιλων ακτιβιστών αποφασίζει να συμπαρασταθεί ενεργά στους Ουαλούς ανθρακωρύχους. Ενα φιλμ για τη διαφορετικότητα που υποκλίνεται στην αλληλεγγύη.

Το αυστραλέζικο «Βαποράκι» (**) των Τόνι Μάχονι και Αγκνους Σάμπσον έχει νεύρο και στυλ, αλλά και προσεγμένη ανασύνθεση της εποχής. Αριστη άσκηση σκηνοθετικού ύφους! Αρκετές σκηνές, όμως, προκαλούν στομαχικές διαταραχές. Το σενάριο και εδώ βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Το 1983, στην Αδελαΐδα, ένας άντρας που δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί παρασύρεται από τον παιδικό του φίλο και γίνεται μεταφορέας ναρκωτικών. Επιστρέφοντας από την Ταϊλάνδη, όπου κατάπιε ένα κιλό ηρωίνης, συλλαμβάνεται ως ύποπτος διακίνησης. Οδηγείται σε ένα ξενοδοχείο, όπου φρουρείται νυχθημερόν μέχρι να πάει στο «μέρος».

Το «Βασίλειο των μαϊμούδων» (**) του Μαρκ Λίνφιλντ είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας αγέλης μαϊμούδων στη Σρι Λάνκα.

Το ασπρόμαυρο «Χιροσίμα αγάπη μου» (*****) του Αλέν Ρενέ προβάλλεται σε επανέκδοση. Πάνω στην ιστορία ενός σύντομου έρωτα χτίστηκε ένα αριστούργημα του μοντερνισμού! Με την Εμανουέλ Ριβά και τον Εϊτζι Οκάντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή