Σαφές αίτημα από την Αθήνα για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα περιμένει το ΔΝΤ

Σαφές αίτημα από την Αθήνα για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα περιμένει το ΔΝΤ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Τον τρόπο της συμμετοχής του στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά και γενικότερα τον μελλοντικό του ρόλο στην Ελλάδα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι ο λόγος που θέλει την αποστολή ειδικής επιστολής προς τη γενική του διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες ότι δεν έχει αποφασισθεί πότε θα μεταβεί στη χώρα η αποστολή του ΔΝΤ για την τεχνική εργασία της συλλογής των στοιχείων, ούτε βέβαια για την πλήρη αξιολόγηση. Δύο διαφορετικές πηγές της «Κ» θέλουν το ΔΝΤ να ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να του απευθύνει ειδική πρόσκληση, ξεκαθαρίζοντας σε αυτήν τι ρόλο θα ήθελε να έχει αυτό στο νέο πρόγραμμα.

Στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει σήμερα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναφέρει τον ρόλο που ζητά να έχει το Ταμείο, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των ηγετών του Eurogroup, που προβλέπει τη συνέχιση του χρηματοδοτικού και του εποπτικού ρόλου του Ταμείου για το σύνολο της διάρκειας του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με νέο πρόγραμμα όταν λήξει το υπάρχον πρόγραμμα του Ταμείου το πρώτο τρίμηνο του 2016, είτε με την αντικατάστασή του με ένα νέο πρόγραμμα που θα συμβαδίζει με το τριετές ευρωπαϊκό.

Ο κ. Ράις δήλωσε χθες ότι οποιαδήποτε περαιτέρω συνεισφορά του Ταμείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα και με το ΔΝΤ, για το οποίο δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές, όπως απαιτείται. Εφόσον αυτό το αίτημα κατατεθεί, είπε, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιο. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τους εταίρους της», δήλωσε.

Οπως σημείωσε ο κ. Ράις, «ο τρόπος και η διαδικασία των συζητήσεων δεν έχουν ακόμη αποφασισθεί. Δεν έχουμε μεταβεί στην Ελλάδα για τον παραδοσιακό μας έλεγχο, θα κάνουμε αναθεώρηση με το που θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν τη σημαντική τεχνική εργασία». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή «η τεχνική εργασία θα γίνει από την ομάδα που θα πάει, όταν πάει».

Ο κ. Ράις δεν είχε συγκεκριμένες πληροφορίες ούτε για τον χρόνο των αποφάσεων του ΔΝΤ, «για το πότε και πώς θα προχωρήσουμε πέρα από τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και της τεχνικής δουλειάς που πρέπει να γίνει. Για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε επαρκή πρόοδο για να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους από τη μία πλευρά, και χρηματοδότηση με υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του χρέους από την άλλη». Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι θα χρειασθεί ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους και σημείωσε ότι «ξεκάθαρα θα είναι μία δύσκολη πορεία, είμαστε μόνο στην αρχή της διαδικασίας… Είναι μια γοργά εξελισσόμενη κατάσταση που παραμένει ρευστή».

Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν υποστήριξε την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οπως είπε: «Το βασικό μας σενάριο είναι πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, αυτή είναι η εκπεφρασμένη βούληση των ελληνικών Αρχών και αυτό ήταν ξεκάθαρο στα συμπεράσματα της Συνόδου των Ευρωπαίων εταίρων τους». Τέλος, αρνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την απομάκρυνση του προηγούμενου επικεφαλής του προγράμματος του ΔΝΤ, Ρισί Γκογιάλ. Οπως τόνισε, η αντικατάστασή του από την Ντέλια Βελκουλέσκου είναι μία «φυσιολογική αλλαγή» εντός του Ταμείου, ενώ ο κ. Γκογιάλ «προχωρά σε κάτι άλλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή