Η ιδιοκτησία της Forthnet «παίζεται» στην πώληση της Go Μάλτας

Η ιδιοκτησία της Forthnet «παίζεται» στην πώληση της Go Μάλτας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει ιδιοκτησία η Forthnet μέσω Mάλτας; Aυτό είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί αν η αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) προχωρήσει στην πώληση της συμμετοχής της στην εταιρεία Go Plc με έδρα στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Telecom Paper, η ΕΙΤ θα προχωρήσει άμεσα στη διάθεση της συμμετοχής του 60% που κατέχει στην Go, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αλλάζουν οι ισορροπίες στη Forthnet, δεδομένου ότι η Go ελέγχει εμμέσως σημαντικό ποσοστό στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ο κυρίαρχος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Μάλτας ελέγχει το 50% της κυπριακής Forgento, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 44% στη Forthnet. Το υπόλοιπο 50% της Forgentο ελέγχεται από την αραβική EIT. Θεωρητικά η Go ελέγχει εμμέσως το 22% της Forthnet.

Καθώς δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, είναι πιθανόν να συμβούν δύο ενδεχόμενα. Είτε η Forgento να περιέλθει κατά 100% στα χέρια της αραβικής EIT είτε η EIT να διαθέσει το 50% της Forgento προκειμένου ο νέος επενδυτής στην Go να ελέγξει και τη Forthnet. Το δεύτερο σενάριο φαντάζει μάλλον απίθανο, δεδομένων των αντίξοων μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας αλλά και των έντονα αρνητικών επιδόσεων της Forthnet. H εταιρεία, ως γνωστόν, είναι ζημιογόνος και με υπέρογκο δανεισμό.

Oύτως ή άλλως όμως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ελληνική εταιρεία έχει η αραβική EIT και όχι η Go. Aντίθετα, οι μικρομέτοχοι της τελευταίας αντιδρούσαν στις επιλογές του βασικού μετόχου της EIT σε ό,τι αφορά την ελληνική εταιρεία, βάζοντας την Go να επενδύσει στη Forthnet και στερώντας τους ίδιους από μερίσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Go, παρόλο που συνιστά τον ΟΤΕ της Mάλτας, έχει το μισό μέγεθος της Forthnet.Ως συνέπεια θεωρείται πιο πιθανό ο νέος επενδυτής να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη Forgento και να μεταφέρει τις μετοχές στην ΕΙΤ. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο, όσο δεν είναι ακόμη γνωστός ο αγοραστής του 60% της Go.

Ακόμη πιο απίθανο για το μέλλον της Forthnet είναι ένα τρίτο σενάριο, στο οποίο ο νέος βασικός μέτοχος στην Go παραμένει μέτοχος στη Forgento. Τότε οι δύο μέτοχοι με 50% συνεργάζονται για τον έλεγχο της Forthnet.

Οπως και να έχει η κατάσταση με τη Forthnet, ένα είναι το δεδομένο. Η αραβική EIT που ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Ντουμπάι, Dubai Holdings, αποεπενδύει από όλες τις επενδύσεις της.

Πριν από μερικούς μήνες πούλησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία Interoute (30%), ενώ τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στην Go. Eίναι σίγουρο ότι η εταιρεία θα ήθελε να έχει πουλήσει και τη Forthnet (44%), αλλά δεν το κατάφερε καθώς την πρόλαβαν οι πολιτικές και οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή