Εφτασε στο ΔΝΤ το αίτημα για νέο πρόγραμμα

Εφτασε στο ΔΝΤ το αίτημα για νέο πρόγραμμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την οποία ζητά νέα δανειακή σύμβαση απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της προκλήσεις και πως θα χρειαστούν αρκετά τρίμηνα για να τις αντιμετωπίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) νέο τριετές δάνειο και στη συνέχεια της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, η κυβέρνηση ζητά αντίστοιχη διευκόλυνση και από το ΔΝΤ.

Το Ταμείο επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ότι έλαβε την ελληνική επιστολή, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών».

Πλέον, η Αθήνα αναμένει τα κλιμάκια της Τρόικας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την διαμόρφωση του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχε καταστεί σαφές ότι οι συναντήσεις δεν θα γίνονται σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών, όπως ανέφεραν διάφορα δημοσιεύματα.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συσκέψεις θα γίνονται «σε χώρο των δανειστών» με την έννοια ότι θα πραγματοποιούνται σε ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Επίσης, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να έχουν πρόσβαση τα στελέχη των θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εάν απαιτηθεί, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη το αν θα έχουν οι επικεφαλής της Τρόικας συναντήσεις και με υπουργούς.

Εκτός απροόπτου, οι συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με εκείνους των δανειστών θα ξεκινήσουν από Δευτέρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,  διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί  μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,  η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».

Επισυνάπτεται η επιστολή στα αγγλικά:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή