«Μαύρο» καλοκαίρι για τον εγχώριο τουρισμό

«Μαύρο» καλοκαίρι για τον εγχώριο τουρισμό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια από τις χειρότερες σεζόν όλων των εποχών βιώνει ο εσωτερικός τουρισμός φέτος, με κύρια χαρακτηριστικά μετά την επιβολή των capital controls το πάγωμα των κρατήσεων και τις μαζικές ακυρώσεις.

«Υπάρχουν άδεια ξενοδοχεία στη παραλιακή ζώνη της Λακωνίας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του προορισμού, Δημήτρης Πολλάλης, τονίζοντας ότι η πτώση των κρατήσεων από την εγχώρια αγορά στην περιοχή ξεπερνά σε ποσοστό το 50%. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι ξενοδόχοι προχωρούν σε προσφορές και εκπτώσεις, αλλά οι κρατήσεις είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών ιστότοπων έρχονται «με το σταγονόμετρο». Οι απώλειες, συμπληρώνει, δεν μπορούν να αναπληρωθούν όπως σε άλλους προορισμούς από ξένους τουρίστες, καθώς η εξάρτηση από την εγχώρια αγορά είναι πολύ μεγάλη.

«Οι συνολικές κρατήσεις την καλοκαιρινή περίοδο, φέτος, από τους Ελληνες τουρίστες θα είναι μειωμένες σε ποσοστό άνω του 50% στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου», εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. Ο Ιούλιος, προσθέτει, χάθηκε τελείως για τα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή που δέχονται κυρίως Ελληνες επισκέπτες. Για τον Αύγουστο αναφέρει ότι υπάρχει μια ανάκαμψη, η οποία όμως δεν είναι ικανή να καλύψει τη ζημιά που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω απώλειες στον τουρισμό στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές νωρίς το φθινόπωρο.

Τραγική χαρακτηρίζει την εξέλιξη των κρατήσεων από την ελληνική αγορά στη Σαμοθράκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η πτώση των κρατήσεων από τους Ελληνες επισκέπτες στο νησί έφθασε το προηγούμενο διάστημα σε ποσοστό έως 80%. Η εικόνα που παρουσιάζει η ταξιδιωτική κίνηση στο νησί θυμίζει περισσότερο Μάιο παρά Ιούλιο, συμπληρώνει. Η κρίση είναι εμφανής, πέραν των ξενοδοχείων, και στα καταστήματα εστίασης.

Σημαντική πτώση εμφανίζουν οι κρατήσεις από τους Ελληνες και στη Χαλκιδική, επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων του προορισμού, Γρηγόρης Τάσιος. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνει μια κινητικότητα σε επίπεδο τηλεφωνικής και διαδικτυακής έρευνας για την πραγματοποίηση κρατήσεων μέσα στον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να αφορά πακέτα διαμονής 5 ημερών. Ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει ότι η Χαλκιδική είναι ένας προορισμός για όλα τα βαλάντια με πληθώρα επιλογών. Για παράδειγμα, οι τιμές στην αιχμή της σεζόν τον Αύγουστο ξεκινούν από 35 ευρώ για μια θέση σε κάμπινγκ, από 50 ευρώ για κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και από 65 ευρώ σε ξενοδοχεία μεσαίων κατηγοριών.

Τα κάμπινγκ

Η πρόσφατη κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα κάμπινγκ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κάμπινγκ, Κώστας Παπαδόπουλος, αναφέρει για παράδειγμα κάμπινγκ με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 ατόμων, το οποίο -σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία- είχε μόλις 7 πελάτες. Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχουν Ελληνες πελάτες με μόνιμη εγκατάσταση σε κάμπινγκ οι οποίοι είτε δεν τα επισκέπτονται καθόλου για να μην καταβάλουν τα οφειλόμενα είτε πηγαίνουν αλλά πληρώνουν έναντι. Οι διερχόμενοι τουρίστες, υπογραμμίζει, ήταν ανύπαρκτοι τον Ιούλιο, εκτιμώντας πως με ένα μήνα δουλειάς τον Αύγουστο δεν θα μπορούν να βγουν τα έξοδα της χρονιάς. Για τα κάμπινγκ της Αττικής, 11 στον αριθμό, επισημαίνει ότι έχουν το 1/3 της δουλειάς σε σχέση με πέρυσι.

Για να γίνει αντιληπτή η συμμετοχή της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης στο σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν μία στις πέντε διανυκτερεύσεις που πραγματοποιείται στα ξενοδοχεία της χώρας σε ετήσια βάση προέρχεται από Ελληνες επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή