Αμφίβολης αποτελεσματικότητας η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Αμφίβολης αποτελεσματικότητας η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το ταχύτερο σε ένα μήνα, οι αγορές θα είναι πολύ περιορισμένες για να συμπιέσουν επαρκώς το κόστος δανεισμού της Αθήνας και να διευκολύνουν την επιστροφή της στις αγορές.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει δηλώσει πως ίσως μεσολαβήσει διάστημα δύο μηνών από τη συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας μέχρι να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων έως το ανώτατο όριο του 1/3 του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου αλλά ίσως η ΕΚΤ να μην προχωρήσει στις αγορές ομολόγων προτού διαπιστώσει αξιόπιστη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Ακόμη και οι καιροσκόποι επενδυτές που έχουν κερδίσει από την αγορά και πώληση ελληνικών ομολόγων παραδέχονται πως η μεσολάβηση της ΕΚΤ δεν θα τους ενθαρρύνει να αγοράσουν και πάλι ελληνικό χρέος μετά από μήνες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία των επενδυτών που αγοράζουν ομόλογα για να τα πουλήσουν στην ΕΚΤ οδήγησε φέτος σε πτώση το κόστος δανεισμού σχεδόν όλων των χωρών της Ευρωζώνης σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρά την προοπτική της μεσολάβησης της ΕΚΤ, όμως, τα διετή ελληνικά ομόλογα έχουν απόδοση 25%, πενταπλάσια εκείνης με την οποία τα εξέδωσε πέρυσι η Ελλάδα. Είναι διπλάσιες από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται πως η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει πάλι τα χρέη της. Ακόμη και οι τραπεζίτες που αμείφθηκαν για να διαχειριστούν τις πωλήσεις ελληνικών ομολόγων το 2014 διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών. «Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά και δεν πρόκειται να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές» εκτιμά ο Βίνσεντ Σαϊνό, στέλεχος της Societe Generale.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει τόσο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όσο άλλων χωρών επειδή η Τράπεζα έχει ήδη μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος αγοράς τίτλων. Αν υποθέσουμε πως η Ελλάδα εφαρμόζει τους όρους του νέου προγράμματος, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει τα ομόλογά της αλλά πρέπει να σταματήσει όταν οι αγορές της θα φτάσουν τα 2-3 δισ. ευρώ. Εχει θέσει όριο να κατέχει το 1/3 των τίτλων μιας χώρας ώστε να μην παρεμβαίνει αν αποφασίσουν οι ομολογιούχοι μια αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Societe Generale, το σύνολο των επιλέξιμων ελληνικών ομολόγων θα έχει φθάσει τα 47 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι το επιτρεπόμενο όριο αγορών από την ΕΚΤ είναι τα 15,7 δισ. ευρώ.

Οταν φτάσει το επιτρεπόμενο όριο, δεν θα μπορεί πλέον να αγοράζει άλλα ελληνικά ομόλογα μέχρις ότου λήξουν όσα είχε αγοράσει παλαιότερα, τον Απρίλιο του 2016. Τον Ιούλιο του επόμενου έτους λήγουν επίσης ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ από τις παλαιότερες αγορές της ΕΚΤ και θα είναι τα τελευταία πριν από τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξάλλου, η Κύπρος πέρασε με επιτυχία την τελευταία αξιολόγηση του δικού της προγράμματος και όμως τα στοιχεία της ΕΚΤ καταδεικνύουν πως δεν αγόρασε κυπριακά ομόλογα. Ο Μάρτιν Βίλχεμ, ιδρυτής της συμβουλευτικής αμοιβαίων κεφαλαίων IfK, δήλωσε πως ακόμη κι όταν η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας, υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι τώρα σε σχέση με τη χώρα ώστε δεν μπαίνει στον πειρασμό να αγοράσει ελληνικό χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή