Νέα σύννεφα ρατσισμού στη Ρωσία

Νέα σύννεφα ρατσισμού στη Ρωσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται οι ανησυχίες για ρατσιστικά φαινόμενα κατά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, μετά τις νέες ύβρεις Ρώσων οπαδών κατά Αφρικανού ποδοσφαιριστή, που προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή του και διερεύνηση του περιστατικού από τη FIFA, αλλά και την προειδοποίηση από τον Βραζιλιάνο αστέρα της Ζενίτ, Χουλκ, ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στον πρόσφατο αγώνα της πρώτης αγωνιστικής του νέου ρωσικού πρωταθλήματος μεταξύ της Σπαρτάκ Μόσχας και της Ούφα, ο πρώην παίκτης της Αρσεναλ και νυν της Ούφα, Εμάνουελ Φρίμπονγκ έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς των γηπεδούχων με «κραυγές μαϊμούς». Ο Γκανέζος αντέδρασε υψώνοντας το μεσαίο του δάχτυλο και ο διαιτητής τον απέβαλε αντί να τον προστατεύσει.

Επιπλέον, ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε ότι το περιστατικό «δεν θα πρέπει να διογκωθεί σε μεγάλο σκάνδαλο. Εμείς οι ίδιοι μάλιστα μιλάμε υπερβολικά γι’ αυτό».

Ωστόσο, η παγκόσμια ομοσπονδία ευαισθητοποιήθηκε αμέσως και ζήτησε πληροφορίες από τη ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για το περιστατικό, ενώ η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ ’18 καταδίκασε το φαινόμενο, λέγοντας ότι «ο ρατσισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο, πόσω μάλλον στα ποδοσφαιρικά γήπεδα».

«Χονδροειδή και άσχημα»

Ο ίδιος ο Φρίμπονγκ αμφισβήτησε με δηλώσεις την ικανότητα της Ρωσίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όταν σημειώνονται τέτοια περιστατικά. Η οργανωτική επιτροπή όμως απάντησε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δράσει σαν καταλύτης για τη θετική αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς όλων των μελών της ποδοσφαιρικής κοινότητας στα επόμενα τρία χρόνια».

Αυτά δεν πείθουν τον Χουλκ, τον Βραζιλιάνο αστέρα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Τόνισε ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά μη λευκών ποδοσφαιριστών σημειώνονται σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Ρωσία και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 θα υπάρχουν «χονδροειδή και άσχημα» φαινόμενα ρατσισμού που θα αμαυρώσουν τη διοργάνωση. «Το βλέπω να συμβαίνει σε κάθε αγώνα, αλλά ο κόσμος δεν το μαθαίνει διότι προσπαθούν να το αποσιωπούν», είπε την περασμένη Δευτέρα ο Χουλκ σε δημοσιογράφους.

«Κάποτε θύμωνα πάρα πολύ όταν συνέβαιναν αυτά, αλλά τώρα απλώς στέλνω ένα φιλί τους οπαδούς και προσπαθώ να μην οργίζομαι» πρόσθεσε, ενώ ο Αργεντινός συμπαίκτης του, Εσεκίελ Γαράι τόνισε ότι «είναι πραγματικά επώδυνο, και συμβαίνει πολύ εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή