Κερέ: Το ερώτημα είναι πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος

Κερέ: Το ερώτημα είναι πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Eυρωζώνης δεν εξετάζουν πλέον εάν θα αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, αλλά μάλλον ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Επανέλαβε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρώ και είναι έτοιμες να παράσχουν «οικονομική αλληλεγγύη», υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Στην πραγματικότητα, το ερώτημα δεν είναι εάν θα αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος, αλλά μάλλον πώς θα γίνει αυτό ούτως ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για την οικονομία της χώρας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αποδίδει καρπούς, αλλά είναι πρόωρο να ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε θα τερματιστεί.

Στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου παραπέμπει η γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με το εάν ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα επιτρεπόταν από τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «τα ζητήματα που τίθενται τώρα είναι σε αυτό το πλαίσιο». Δηλαδή όχι κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων, αλλά επιμήκυνση της διάρκειάς τους και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.

Κληθείσα να εκτιμήσει εάν είναι ρεαλιστική η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς έως τις 20 Αυγούστου, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν προφανώς αυτές τις μέρες.

«Το σημαντικό είναι να γίνουν προσεκτικές διαπραγματεύσεις. Οσο για το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν, αυτό θα δείξει», είπε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την ακριβή έναρξη των συνομιλιών.

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που έκανε λόγο για πρόθεση των Θεσμών να χαμηλώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα υπό τον ΕΜΣ. Είναι σαφές και ότι πρόκειται για φιλόδοξο πρόγραμμα. Αυτό προκύπτει από τη χρηματοδοτική ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης και από τα άλλα στοιχεία που σχετίζονται με αυτό. Θα περιμένουμε τι ακριβώς θα δείξουν οι διαπραγματεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή