Οι δανειστές θέλουν νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η 1η δόση του δανείου

Οι δανειστές θέλουν νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η 1η δόση του δανείου

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα της άμεσης (εντός Αυγούστου) υιοθέτησης νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Ωστόσο, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν προβλέπει και τρίτο νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια νέα «μάχη» στο ελληνικό Κοινοβούλιο τώρα.

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν, προκειμένου να γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση», δήλωσε χθες η κ. Αντρέεβα. Και πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Επί της ουσίας, η κ. Αντρέεβα ξεχώρισε τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση:

• σε εκείνες που αφορούσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα και οι οποίες αναφέρονταν στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής και υλοποιήθηκαν

• σε εκείνες που απαιτούνται για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Δόση, η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να έχει διατεθεί έως τις 20 Αυγούστου και έχει ως προαπαιτούμενο την υιοθέτηση νέου πακέτου μέτρων. Πάντως, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα 4 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου στην εσωτερική αγορά.

Με τον τρόπο αυτό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων», καθώς τα εν λόγω κείμενα αφορούσαν το τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε χθες ότι ξεκίνησαν από τη Δευτέρα κάποιες τεχνικές συναντήσεις και πρόσθεσε ότι «θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Σήμερα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση κατά τον υπουργό, ενώ η κ. Αντρέεβα υποστήριξε πως οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις θα γίνονται στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας (κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας), ενώ θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Οικονομίας. Πάντως, οι θεσμοί επιμένουν να έχουν πρόσβαση και στα άλλα υπουργεία, καθώς και να συναντούν οι επικεφαλής τους τους Ελληνες υπουργούς, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει χθες ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί». Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση για την ασφάλεια των μελών των δανειστών.

Στην ουσία των συζητήσεων, τα πρώτα «αγκάθια» είναι:

1. Τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστεί εντός Αυγούστου. Η τρόικα έχει ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό όσα περισσότερα μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα από τη λίστα με τα συμφωνημένα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής. Για παράδειγμα, οι δανειστές επιμένουν στην αλλαγή φορολόγησης των αγροτών, ενώ στην κυβέρνηση φοβούνται ότι οι απαιτήσεις τους θα είναι πολύ μεγαλύτερες και η Αθήνα θα κληθεί να λάβει μέτρα που είχε σκοπό να «μοιράσει» στην τριετία του προγράμματος.

2. Η δημιουργία του νέου Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, στο οποίο σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εισφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργεί αυτό το Ταμείο.

3. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο τρόπος και ο χρόνος της ανακεφαλαιοποίησης παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.

4. Η αλλαγή προβλέψεων για ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα, με τον κίνδυνο να απαιτηθούν νέα μέτρα για το 2016 να είναι κάτι περισσότερο από ρεαλιστικός. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, δήλωσε ότι «εμείς (σ.σ.: το ΓΛΚ) είμαστε γραφείο παρακολούθησης και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία για να ξεκινήσουμε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015- 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».

5. Η μεταρρύθμιση ασφαλιστικού που θα πρέπει τον Οκτώβριο να είναι έτοιμη.

6. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με τους δανειστές να επιμένουν στις θέσεις τους.

7. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ).

8. Η επαναξιολόγηση και αλλαγή των νομοσχεδίων που μονομερώς είχε προωθήσει η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, με εξαίρεση τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή