Ανάκληση απόφασης δημοτικού συμβουλίου που ήταν αντίθετη στη φορολογική ισότητα των πολιτών

Ανάκληση απόφασης δημοτικού συμβουλίου που ήταν αντίθετη στη φορολογική ισότητα των πολιτών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιοκτήτες ακινήτου δικαιώθηκαν μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, σε οικονομική διαφορά που είχαν με το Δήμο Κορίνθου.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτου προσέφυγαν στον Συνήγορο, αναφέροντας ότι μολονότι είχαν πληρώσει την εισφορά τους ενόψει της ένταξης του ακινήτου τους στην πράξη εφαρμογής «Μπαθαρίστρα-∆έλτα Κορίνθου», λίγους μήνες αργότερα το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων αποφάσισε τον επανακαθορισμό τιμών των ρυμοτομούμενων ακινήτων. Η απόφαση προέβλεπε ότι για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν ήδη εξοφλήσει την εισφορά σε χρήμα, δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή των νέων χαμηλότερων τιμών και η επιστροφή χρηματικών ποσών. Η νομοθεσία προβλέπει την εισφορά σε χρήμα, ως φορολογική υποχρέωση για την αντιμετώπιση της δαπάνης για την κατασκευή βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων και υποδομών, εισπράττεται δε ως έσοδο του οικείου ∆ήμου.

Η αρχή επισήμανε ότι αποτελεί συνταγματική επιταγή, η επιβολή της φορολογίας να γίνεται κατά κατηγορίες προσώπων ή πραγμάτων και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως επίσης η κατάταξη των φορολογουμένων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και βάσει σταθερών κριτηρίων. Σύμφωνα με την αρχή της φορολογικής ισότητας, επιβάλλεται στο φορολογικό νομοθέτη η «ίση μεταχείριση» και ειδικότερα η «δίκαιη» κατανομή των φορολογικών βαρών, απαγορεύοντας κάθε αυθαίρετη διάκριση, ευνοϊκή ή δυσμενή για ορισμένα άτομα ή κατηγορίες ατόμων.

Ο Συνήγορος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων και ο αποκλεισμός των αναφερομένων από την εφαρμογή των νέων τιμών ήταν σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της ισότητας. Επίσης, έπασχε από έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς εισήγαγε διακριτική μεταχείριση μεταξύ των πολιτών, που υπήρξαν συνεπείς και αυτών που ήταν λιγότερο συνεπείς ή αδυνατούσαν να καταβάλουν τις εισφορές. Μετά την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, ο ∆ήμος προέβη σε ανάκληση του επίμαχου πρακτικού εκτίμησης της αξίας των ακινήτων της περιοχής, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι αρχικές τιμές κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή