Σύγκλιση στο περιουσιακό από Αναστασιάδη – Ακιντζί

Σύγκλιση στο περιουσιακό από Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη βήμα, αυτήν τη φορά σε ό,τι αφορά το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία και στις εναλλακτικές επιλογές για τη διευθέτησή του στο πλαίσιο μιας ενιαίας Κύπρου, έκαναν χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν τις συνομιλίες στις 1 και 14 Σεπτεμβρίου, ενώ, στο μεσοδιάστημα, θα ενταθούν οι επαφές των διαπραγματευτικών ομάδων, ανακοίνωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Οπως ανέφερε ο κ. Αϊντα, οι δύο ηγέτες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν πως θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό. Συγκεκριμένα, εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες (των περιουσιών) θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία, όπως αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση, ενώ θα προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια για την άσκηση κάθε μιας εκ των επιλογών.

Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε πώς πήγαν οι συνομιλίες, απάντησε «στο ίδιο καλό κλίμα», επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση Αϊντα «μιλάει από μόνη της». Αναστασιάδης και Ακιντζί θα παρακολουθήσουν, σήμερα, από κοινού μουσική εκδήλωση στον Πύργο του Οθέλου, δείγμα της προσπάθειας οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή