Το Μαξίμου στο στόχαστρο Ευ. Μεϊμαράκη

Το Μαξίμου στο στόχαστρο Ευ. Μεϊμαράκη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική ακύρωσης της ασυλίας που απολαμβάνει, προσωπικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά την πλήρη κατάρρευση της στρατηγικής που ακολούθησε, αλλά και τα ζητήματα που εγείρονται όχι μόνο για τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και για τις επιλογές στελεχών που ο ίδιος διόρισε, όπως οι Γ. Βαρουφάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, εγκαινιάζει η Ν.Δ. Ηδη στον απόηχο των αποκαλύψεων της «Κ» για τα σχέδια Βαρουφάκη, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε πως όχι μόνο η Ν.Δ. θα εξαντλήσει κάθε πολιτικό και, ενδεχομένως, νομικό μέσο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η αποκάλυψη των κρυφών σχεδίων Βαρουφάκη επηρεάζει και τη δεδομένη, μέχρι πρότινος, στάση συναίνεσης της Ν.Δ., η ψήφος της οποίας σε όποια «μνημονιακά» νομοσχέδια δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Παρά το κλίμα συνεννόησης που επετεύχθη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μάλιστα εκκρεμεί πρόσκληση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη για συνάντησή τους στο Μαξίμου- ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να οικοδομήσει βήμα – βήμα τη στρατηγική αποκάλυψης των προσωπικών ευθυνών του κ. Αλ. Τσίπρα. Αλλωστε, στο επιτελείο των στενών συνεργατών του κ. Μεϊμαράκη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποτελεί την πιο πιθανή εκδοχή και αυτό παρά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό. Η εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, ενδεχομένως, μία ρύθμιση του χρέους, τέτοια που θα αφόπλιζε τους εντός ΣΥΡΙΖΑ επικριτές του, ωστόσο η προσφυγή στις κάλπες παραμένει βασική επιλογή για τους φθινοπωρινούς μήνες.

Παράλληλα με την πολιτική μάχη, ο κ. Μεϊμαράκης προχωρά και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και στην ενίσχυση του μηνύματος επιστροφής του στις… ρίζες του «καραμανλισμού». Συγκεκριμένα, στον σχεδιασμό του νέου προέδρου περιλαμβάνεται και η αλλαγή προσώπων τόσο στον στενό κύκλο συνεργατών του όσο και στα όργανα του κόμματος. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει διεύρυνση οργάνων, όπως π.χ. το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου σε αυτό να μετέχουν και στελέχη που βρίσκονταν εκτός των κέντρων λήψης των αποφάσεων το προηγούμενο διάστημα, ενώ αντικρουόμενες είναι οι εισηγήσεις για τη σκοπιμότητα αλλαγών σε άλλους ρόλους, όπως π.χ. των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Αμεσες αλλαγές υπάρχουν στο προεδρικό επιτελείο της Ν.Δ. καθώς έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι συνεργάτες Μεϊμαράκη (Σ. Κορομάντζος, Ν. Καραχάλιος, Γ. Χατζής, Π. Καλλίρης, ενώ έχει πυκνώσει τις παρουσίες της η Πηνελόπη Γαβρά).

Σε μία κίνηση με, κυρίως, συμβολικό και, δευτερευόντως, οικονομικό περιεχόμενο, η νέα ηγεσία εξετάζει και την επιστροφή του κόμματος στη Ρηγίλλης 18. Ηδη έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με μίσθωμα το μισό των 10.000 που κατέβαλε η Ν.Δ. πριν μεταφερθεί στα γραφεία της Συγγρού. Η κίνηση έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα (σ.σ. μία πρόσθετη πτυχή είναι και το εικαζομένο ενδιαφέρον του Π. Καμμένου να μισθώσει το κτίριο) καθώς αυτό, προφανώς, δεν καλύπτει τις ανάγκες του κόμματος. Προς τούτο είτε αναζητούνται άλλα κτίρια είτε εξετάζεται η διατήρηση μέρους των σημερινών γραφείων της Συγγρού, για τα οποία πάντως το κόμμα φέρεται να οφείλει αρκετά μισθώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή