«Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»

«Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο του σάλου που έχουν προκαλέσει το δημοσίευμα της «Κ» και η ηχητική καταγραφή του κ. Βαρουφάκη, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ένα εκτενέστατο, συναρπαστικό προφίλ του τέως υπουργού στο περιοδικό New Yorker.

Στο κείμενο, πέρα από τις συνήθεις αναφορές στο πόσο πληκτικά βρίσκει τα Eurogroup και πόσο παντοδύναμος είναι ο Β. Σόιμπλε, πέρα από το «μολών λαβέ» που ισχυρίζεται ότι απάντησε (μέσω email) στον Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με τα 142,6 δισ. ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα στον EFSF και την «ξεγνοιασιά» με την οποία περιγράφεται να σχολιάζει την αναταραχή που έχει προηγηθεί και τα «καταστροφικά γεγονότα που έρχονται», ο κ. Βαρουφάκης αναδεικνύει τον ρόλο του γνωστού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής. Οπως λέει στον δημοσιογράφο του New Yorker μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, ο Τζ. Σακς του έστελνε μηνύματα «τις τελευταίες δύο εβδομάδες» παροτρύνοντάς τον να επιμείνει στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και να κηρύξει στάση πληρωμών αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα.

Ο κ. Βαρουφάκης επίσης αποκαλύπτει ότι μετά τον Απρίλιο ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής του Columbia συνέβαλε στην κατάρτιση ενός μυστηριώδους «ελληνικού σχέδιου» εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων – μια προσέγγιση του τότε υπουργού που απερρίφθη από τον κ. Τσίπρα. Επίσης, την Κυριακή, ημέρα της επιβολής των capital controls, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «τραγικό μηχανισμό». Την επόμενη νύχτα, σύμφωνα με το περιοδικό, είπε στη Δανάη Στράτου, επιστρέφοντας στο σπίτι του: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή