Η ΕΚΤ πρέπει να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η ΕΚΤ πρέπει να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η υποχώρηση του ευρώ ευνοεί δανειστές και δανειζόμενους στην Ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας ανακάμπτει χάρη σε κυκλικούς παράγοντες. Αυτό αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, ωστόσο τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν. Οπως αναφέρει, χρειάζεται να αντιμετωπισθούν οι εσωτερικές της ανισορροπίες, με τις πιστώτριες χώρες να ενισχύουν τις επενδύσεις και τις δανειζόμενες να βελτιώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους. Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με την Ελλάδα, που όπως δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου θα πρέπει να ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των μερών.

Οπως τόνισε o επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη Κεν Κανγκ, «είναι σημαντικό οι πλεονασματικές χώρες να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών». Ερωτώμενος από την «Κ» σε ποιο βαθμό αυτές ευθύνονται για τα προβλήματα της Ελλάδας, απάντησε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερο το εμπόριο και να έχει καλύτερες επιδόσεις αν βελτίωνε την ανταγωνιστικότητά της με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ προτείνει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης που θα συνδυάζει την κατάλληλη νομισματική πολιτική, ταχύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική στήριξη με έναν απλό στόχο για το χρέος και τη σύνδεση των δαπανών με την ανάπτυξη, και εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Το ΔΝΤ ζητεί την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενίσχυση των προβλέψεών της όπως το ενιαίο ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την από κοινού εγγύηση των καταθέσεων.

Επιπλέον, προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν ταχύτερα σε κινήσεις για περισσότερη δημοσιονομική ενοποίηση και από κοινού ανάληψη των κινδύνων, που εκτίμησε ότι θα κάνουν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Το ΔΝΤ δηλώνει ενθαρρυμένο που η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Αν και σημειώνει ότι η Ευρωζώνη δίνει υπερβολικό βάρος στη νομισματική πολιτική, συνιστά στην ΕΚΤ να το συνεχίσει και ύστερα από αυτό το χρονικό όριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αστάθεια των αγορών είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω και των εξελίξεων στην Ελλάδα. Μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ εξακολουθεί να βλέπει σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωζώνη. Το Ταμείο εστιάζει στο υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτρέπουν την ανάκαμψη, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης. Οπως εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Μαχμούτ Πραντάν, η ΕΚΤ αναγνωρίζει το πρόβλημα και σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει με προτάσεις για πιο συντηρητικές αποτιμήσεις και την ταχύτερη απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Πραντάν εκτίμησε ότι τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η τελευταία είναι επαρκή για την αντιμετώπιση μιας βραχυπρόθεσμης μετάδοσης του κινδύνου, κάτι που εκτίμησε ότι αντιλαμβάνονται οι αγορές. Σημείωσε μάλιστα ότι η πρόσφατη κρίση δεν προκάλεσε αστάθεια και υπήρξε σχετική ηρεμία σε σχέση με το παρελθόν. Οπως τόνισε, η άμεση έκθεση στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή, ωστόσο μεσοπρόθεσμα «χρειάζεται ακόμη δουλειά» για να αποτραπούν οι κίνδυνοι.

Ερωτώμενος για το αν οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου για να διατηρηθεί η ηρεμία στις αγορές, ο αξιωματούχος τόνισε ότι είναι «προς το συμφέρον όλων των μερών, είναι σημαντικό αυτές να ολοκληρωθούν εποικοδομητικά με ταχείς ρυθμούς, εντός κάποιων εκ των αναφερθέντων χρονοδιαγραμμάτων». Οπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ, εξάλλου, μια τεχνική ομάδα επρόκειτο να αρχίσει δουλειά στην Αθήνα τη Δευτέρα, «προκειμένου να συνυπολογίσει τις πρόσφατες εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή