ΚΕΔΕ: Οχι στην ένταξη των εργοληπτών στον «Τειρεσία»

ΚΕΔΕ: Οχι στην ένταξη των εργοληπτών στον «Τειρεσία»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διακοπή εργασιών έχουν προχωρήσει πολλές εταιρείες που υλοποιούν έργα στους δήμους, λόγω μη καταβολής εκ μέρους του κράτους των οφειλομένων. Κάποιες μάλιστα από αυτές έχουν εκδώσει επιταγές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να εντάσσονται στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων ΣΑΥ (Τειρεσίας). Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (δήμαρχος Αμαρουσίου) Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτούς τους εργολήπτες καθώς έχουν εκδώσει επιταγές με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στους δήμους. Οι επιταγές αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες χωρίς ευθύνη των εταιρειών, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και για εργασίες που έχουν προχωρήσει αρκετά.

Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (2007-2013) αλλά δεν έχει καταβληθεί η εθνική συμμετοχή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). «Διαπιστώνεται πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ εκτελεσθέντος έργου και πραγματοποιηθεισών πληρωμών, καθότι λόγω της υποχρηματοδότησης από το ΠΔΕ υπάρχουν πολύ σημαντικά ποσά που δεν έχουν πληρωθεί, καίτοι οι σχετικές εργασίες έχουν πιστοποιηθεί.

»Παράλληλα, πολλές εργοληπτικές εταιρείες έχουν εκδώσει επιταγές, βάσει των αναληφθεισών δεσμεύσεων που απορρέουν από τις ήδη υπογραφείσες συμβάσεις, με αποτέλεσμα λόγω της μη ύπαρξης χρηματοδότησης, οι επιταγές αυτές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή