Αυξάνονται οι μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως

Αυξάνονται οι μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες συγκεντρώνονται στο Πεδίον του Αρεως, όπου εκ των ενόντων έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός, στον οποίο συρρέουν κυρίως Αφγανοί που φτάνουν στην πρωτεύουσα από τα νησιά.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με καταμέτρηση μη κυβερνητικής οργάνωσης που προσφέρει βοήθεια στον χώρο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής), στο Πεδίο του Αρεως βρίσκονταν 450 μετανάστες, εκ των οποίων 180 ανήλικα, ενώ 5-6 παιδιά έχουν φτάσει στον χώρο χωρίς συνοδεία ενηλίκου. Εχουν στηθεί περίπου 80 σκηνές, και για τη διατροφή των μεταναστών φροντίζουν –εκτός από τους ίδιους, που διαθέτουν όπως φαίνεται κάποια χρήματα– περίοικοι και ομάδες πολιτών. Χθες, ο Δήμος Αθηναίων διέθεσε 500 μπουκάλια νερό και 350 αναψυκτικά στους πρόσφυγες. Πάντως, με τα πλοία της γραμμής καθημερινά φθάνουν περίπου 1.000 άτομα στην πρωτεύουσα.

Η Περιφέρεια Αττικής, με χθεσινή επιστολή της, προτείνει τη σύσταση άτυπης ομάδας συνεργασίας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού (σ.σ. στην αρμοδιότητά της βρίσκεται το Πεδίο του Αρεως) μεταναστών που συρρέουν στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, του αρμόδιου αντιδημάρχου Αθηναίων και εκπροσώπων των τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για τη συνδρομή και στήριξη όσων έχουν καταλύσει στο πάρκο. Εντός της εβδομάδας επίσης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα, ώστε να συζητηθεί και η πιθανότητα δημιουργίας ανοιχτής δομής παροχής βοήθειας και φιλοξενίας προσφύγων στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Στο μεταξύ, ο συνωστισμός, η έλλειψη υποδομών (καθαρό νερό, χώροι υγιεινής) και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία όσων διαμένουν στο πάρκο. Από το Πεδίο του Αρεως μεταφέρθηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης επτά παιδιά, ηλικίας από 2 έως 13 ετών, για τα οποία οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έκριναν ότι χρειάζονται περαιτέρω ιατρική εξέταση και ενδεχομένως θεραπευτική αγωγή. Είχε προηγηθεί επίσκεψη κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ, την προηγούμενη Παρασκευή, ύστερα από οδηγία του υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμήθηκε η κατάσταση της υγείας περίπου 200 προσφύγων (παιδιά και ενήλικες). Μεταξύ αυτών, παιδιά με δερματοπάθειες, αφυδατωμένα, καθώς και τρεις έγκυες. Η επίσκεψη του ΕΚΕΠΥ κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένες τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίο του Αρεως και τις ισχύουσες κλιματολογικές συνθήκες.

Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, τα επτά παιδιά, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους, εξετάσθηκαν από παιδιάτρους του νοσοκομείου, ενώ, πέραν της εξέτασης, τους προσφέρθηκε και γεύμα. Σε τέσσερα παιδιά χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και εν συνεχεία επέστρεψαν στο Πεδίο του Αρεως. Δύο παρουσίαζαν διαρροϊκό σύνδρομο, ένα έπασχε από αμυγδαλίτιδα και ένα είχε ένα μικρό τραύμα στο πέλμα. Τρία παιδιά παρέμειναν για νοσηλεία για προληπτικούς λόγους, καθώς το ένα εξ αυτών εμφάνισε ήπια αφυδάτωση, και τα άλλα δύο διεγνώσθησαν με δερματοπάθειες από σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Τα παιδιά αναμένεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες μαζί με τις μητέρες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή