Ενισχύθηκε η ροή δανεισμού στην Ευρωζώνη

Ενισχύθηκε η ροή δανεισμού στην Ευρωζώνη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώθηκε η παροχή δανείων στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα δίμηνο πριν, παρά την επιδείνωση της ελληνικής κρίσης τη συγκεκριμένη περίοδο· ωστόσο, η παροχή πιστώσεων στις επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή πτώση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι πως η ροή δανεισμού στην Ευρωζώνη παρουσιάζει σταδιακή άνοδο από τα τέλη του 2014, δηλαδή αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Από τις αρχές Μαρτίου, τέθηκε σε εφαρμογή η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με στόχο τη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα από την τόνωση των πιστώσεων, με απώτερο στόχο την αύξηση των τιμών και την απόκρουση του αποπληθωρισμού.

Αναλυτικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Ιούνιο, η παροχή στεγαστικών δανείων ενισχύθηκε κατά 1,6%, αντί αύξησης 0,1%, που είχε σημειωθεί προ διμήνου. Η παροχή καταναλωτικής πίστης αναρριχήθηκε αντίστοιχα, 1,8% συγκριτικά με αμυδρή συρρίκνωση τον Απρίλιο. Στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων καταγράφηκε πτώση κατά 0,2% τον Ιούνιο, αντικατοπτρίζοντας μικρότερη υποχώρηση των

πιστώσεων επί 11ο συναπτό έτος.

Τα τελευταία στοιχεία της Markit επιβεβαιώνουν τη βραδεία ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών ή ΡΜΙ διολίσθησε στις 53,7 μονάδες από τις 54,2 μονάδες, που είχε αναρριχηθεί τον Ιούνιο, καταγράφοντας επιδείνωση, σε σχέση με πέντε μήνες πριν, δηλαδή λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οπως τονίζουν οικονομικοί παρατηρητές, ωστόσο, τον Ιούνιο ο δείκτης βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αντανακλώντας ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή