Βρετανικός μαραθώνιος για τη θέση της χώρας στην Ε.Ε.

Βρετανικός μαραθώνιος για τη θέση της χώρας στην Ε.Ε.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Από το Παρίσι ξεκίνησε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, στο πλαίσιο του εξαμήνου επαναδιαπραγμάτευσης της βρετανικής θέσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση Κάμερον επιδιώκει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ώστε το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. να διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2016.

Η Βρετανία ζητεί επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες και άλλες παραχωρήσεις ή εξαιρέσεις που δεν μπορούν να οριστικοποιηθούν χωρίς αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πρόκειται για χρονοβόρα και πολιτικά ριψοκίνδυνη διαδικασία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που θέτει η βρετανική κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβιβαστεί τον Δεκέμβριο με υποσχέσεις για τροποποίηση των συνθηκών στο μέλλον. Το ζήτημα συμπλέκεται με την ευρύτερη συζήτηση για την αναμόρφωση των θεσμών της Ευρωζώνης.

Οι σκέψεις του Οσμπορν

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κοινό νόμισμα και η κοινή αγορά είναι συμβατά μεταξύ τους και ότι μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα», είπε ο Οσμπορν κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, τονίζοντας ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, λόγω του μεγάλου όγκου βρετανικών εξαγωγών προς την Ευρωζώνη. «Αν εξεταστούν στενότερες μορφές συνεργασίας στην Ευρωζώνη, τότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούν επαρκώς και τα συμφέροντα των χωρών που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου», προσέθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Σε ένα νεύμα προς την ξενοφοβική συζήτηση που έχει γίνει κοινός τόπος στη βρετανική δημόσια σφαίρα, ο Οσμπορν έθεσε ως εξής τις επιδιώξεις της χώρας του. «Μας ενδιαφέρει η ουσία μιας συμφωνίας που θα λειτουργεί για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και που θα δημιουργεί ευημερία για το μέλλον της ηπείρου. Δεν θέλουμε να δούμε άτομα να έρχονται στη χώρα μας και να διεκδικούν τις κοινωνικές παροχές μας».

Στα βρετανικά αιτήματα περιλαμβάνεται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., έννοια την οποία η Γαλλία εκλαμβάνει ως αίτημα για κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Γαλλία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσπάθειες αλλαγής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία θα ζητήσει σε αυτούς τους τομείς αλλαγές ή απλά εξαιρέσεις που θα αφορούν την ίδια.

Πάντως, τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, υποστήριξε ότι τα βρετανικά αιτήματα είναι υπερβολικά. «Η Βρετανία έχει ενταχθεί σε μία ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν μπορούν να λένε τώρα ότι θέλουν να παίξουν ράγκμπι. Ή το ένα ή το άλλο», είχε δηλώσει ο Φαμπιούς. Δεν έγινε γνωστό αν η χθεσινή συνάντηση του Οσμπορν με τον Φαμπιούς, η οποία ακολούθησε τις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, συνέβαλε στο να διευκρινιστούν οι κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή