Πυρκαγιές, αμέλεια και ανευθυνότης

Πυρκαγιές, αμέλεια και ανευθυνότης

Πυρκαγιές, αμέλεια και ανευθυνότης

Κύριε διευθυντά

Θα έχετε παρατηρήσει ότι στις εθνικές οδούς πολλές πυρκαγιές εκδηλώνονται στα χόρτα στα παρόχθια πρανή και από εκεί επεκτείνονται στα ενδότερα, είτε δάση είτε καλλιεργημένες εκτάσεις. Είναι φανερό ότι αυτές οι φωτιές οφείλονται σε άσβηστα τσιγάρα, τα οποία πετούν ασυνείδητοι οδηγοί.

Προ ετών το επισήμανα σε πρώην υπουργό Εσωτερικών και του είπα ότι θα ήταν φρόνιμο και σκόπιμο να τιμωρούνται αυτοί οι ανεύθυνοι. Η απάντησή του ήταν ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί «αμέσως θα με συγκρίνουν με τον Παττακό».

Προκειμένου λοιπόν να τον συγκρίνουν με τον Παττακό, ας καίγεται η Ελλάδα.

Τόση έλλειψη ευθύνης και από τους εμπρηστές και από τους υπουργούς!

Αθανασιος Ι. Νικολιτσας

Η ντροπή του πλανήτη Γη

Κύριε διευθυντά

Ο τίτλος του άρθρου αυτού είναι παραλλαγμένος από το ποίημα του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, «Η ντροπή της Ευρώπης», που αναφέρεται στους Γερμανούς. Ηθελα τις τελευταίες 25 ημέρες να γράψω αυτό το άρθρο για να καταθέσω και τη δική μου μαρτυρία, σε αυτήν την προσβλητική και ταπεινωτική προς τον ελληνικό λαό συμπεριφορά της Γερμανίας.

Είχα πριν από τρία χρόνια γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Γερμανοί» στους μεγάλους οραματιστές της Ε.Ε. και στο όραμα για μια Ευρώπη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Στην περίφημη επιστολή του Ουάσινγκτον προς τον Λαφαγιέτ, για τη δημιουργία ενωμένης Ευρώπης, θα υπενθυμίσω στον αναγνώστη μέρος εκείνης της επιστολής:

Είμαι πολίτης της μεγάλης πανανθρώπινης δημοκρατίας… Βλέπω το ανθρώπινο γένος ενωμένο σαν μια μεγάλη οικογένεια με δεσμούς αδελφικούς. Εμείς σπείραμε τον σπόρο της ελευθερίας και της ενώσεως, που θα καρποφορήσει σιγά σιγά πάνω σ’ όλη τη γη, μια μέρα με μοντέλο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα δημιουργηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν ο καθρέπτης όλων των εθνικοτήτων.

Επίσης, είχα κάνει πολλές αναφορές σε διακεκριμένους Ευρωπαίους για την Ενωμένη Ευρώπη και τους μεγάλους στόχους της. Προ ολίγων ημερών, η μεγάλης εγκυρότητας γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρθηκε στο κύμα μίσους που κατακλύζει την Ευρώπη κατά της Γερμανίας, αποκαλώντας τους βασανιστές των κρατών, και στη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει όλων και για το ένστικτο των Γερμανών για παντοδυναμία του «Δ΄ Ράιχ».

Εντοπίζω την κριτική μου στην καγκελάριο Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, για να τους θυμίσω ότι η Γερμανία βαρύνεται με δύο παγκόσμιους πολέμους μέσα σε έναν αιώνα. Δεν έχει αποδείξει ότι σέβεται τις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού πνεύματος και παραμένει ένοχη στις συνειδήσεις όλων των λαών της Γης. Οι δύο αυτοί Γερμανοί και οι συνεργάτες τους πλήγωσαν βαθιά ένα περήφανο έθνος, που στάθηκε πάντα αντίθετο στις προηγούμενες προσπάθειές τους να υποτάξουν με τον φασισμό τους τις δημοκρατικές χώρες όλου του κόσμου.

Αυτό δεν το ξεχνούν οι Γερμανοί και των νεοτέρων γενεών όπως οι προαναφερθέντες αλαζονικοί που αποθεώνουν την ύλη και περιφρονούν τη φτώχεια, στοιχεία που δεν ταυτίζονται με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Μικρό παιδάκι έζησα τη γερμανική κατοχή και βλέπω στα πρόσωπα αυτών των δύο Γερμανών πολιτικών τις ίδιες φυσιογνωμίες, άγριες και απάνθρωπες, να σκοτώνουν μπροστά στα παιδικά μας μάτια Ελληνες πατριώτες στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Γερμανούς στρατιώτες να πυροβολούν για να σκοτώνουν συγγενικά μας πρόσωπα διότι αντιστάθηκαν στον Γερμανό δυνάστη με τόλμη και περηφάνια. Αφιερώνω το άρθρο αυτό στους θείους μου, Ξενοφώντα, Κώστα, στα δέκα νέα παλικάρια του Καυστρίου πεδίου της γειτονιάς μας, τα οποία κατακρεούργησαν με πρωτοφανή αγριότητα που συγκλόνισε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το βαθιά χαραγμένο στην ψυχή μας δράμα του εβραϊκού ελληνισμού που το ζήσαμε από κοντά στις διπλανές γειτονιές της Ραμόνας και της Ξηροκρήνης. Οι γονείς μας και οι γείτονες προσπάθησαν να προστατέψουν τους Εβραίους της περιοχής μας από την αρρωστημένη βαρβαρότητα των Γερμανών απογόνων των Ούνων. Ουδεμία σχέση έχει με την Ευρώπη. Με την Ευρώπη που διαμορφώθηκε στο πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των πανανθρώπινων αξιών του ελληνισμού, της ρωμαϊκής νομικής σκέψης και διοίκησης και της χριστιανοσύνης.

Στέλνω μήνυμα παντού το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά («Δεν χάνομαι στα τάρταρα/ μονάχα ξαποσταίνω./ Στη ζωή ξαναφαίνομαι/ και λαούς ανασταίνω) και υπενθυμίζω το ποίημα του μεγάλου Γερμανού λογοτέχνη Γκίντερ Γκρας «Η ντροπή της Ευρώπης»: Κοντά στο χάος αυτή επειδή δεν συνεμορφώθη προς τις αγορές. Κι εσύ μακριά από τη χώρα που σε γέννησε. Ο,τι εσύ με την ψυχή ζήτησες και πίστεψες πως βρήκες. Τώρα πετιέται και για παλιοσίδερα λογίζεται. Σαν οφειλέτης γυμνός, που διαπομπεύεται, υποφέρει εκείνη η χώρα που με κούφια λόγια της χρωστάς ευγνωμοσύνη. Καταδικασμένη στη φτώχεια εκείνη η χώρα που ο πλούτος της στολίζει τα μουσεία: τα λάφυρα που εσύ περιφρουρείς.

Εκείνοι που όρμησαν με τη βία των όπλων στη χώρα την ευλογημένη με νησιά έκρυβαν στον στρατιωτικό τους σάκο τον Χέλντερλιν. Καμία ανοχή δεν δείχνεις πλέον στη χώρα, αλλά τους συνταγματάρχες της κάποτε τους δέχτηκες για συμμάχους. Χώρα χωρίς το δίκιο που η εξουσία το κρατά για πάρτη της και σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι. Μαυροντυμένη σου αντιστέκεται η Αντιγόνη και σε όλη τη χώρα πενθεί ο λαός που κάποτε σε φιλοξένησε. Ομως, έξω από τη χώρα, οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει στα θησαυροφυλάκιά σου ό,τι λάμπει σαν χρυσός. «Πιες, επιτέλους, πιες!» φωνάζουν οι κλακαδόροι των επιτρόπων, μα ο Σωκράτης οργισμένος σου επιστρέφει το ποτήρι γεμάτο ώς επάνω. Βαριά εν χορώ, θα καταραστούν ό,τι σου ανήκει οι θεοί. Επειδή τον Ολυμπό τους θέλεις να ξεπουλήσεις. Στερημένη από πνεύμα, εσύ θα μαραζώσεις χωρίς τη χώρα, που το πνεύμα της εσένα Ευρώπη έπλασε.

(Το ποίημα είχε δημοσιευτεί στα «ΝΕΑ» στις 28 Μαΐου 2012.)

Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε αυτούς τους αμετανόητους Γερμανούς ότι η αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης στο πλαίσιο των συμφωνιών του Λονδίνου, το 1953, έδωσε τη δυνατότητα να περιοριστεί το γερμανικό χρέος. Αυτό το ξέχασε και δίνει σήμερα μαθήματα ιστορίας στην Ελλάδα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Γερμανία ότι οδηγεί την Ευρώπη σε ένα δημοψήφισμα διχαστικό, που θα την οδηγήσει από τους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης εκτός Ευρώπης και για τρίτη φορά απομονωμένη στις φαντασιώσεις της ότι είναι η υπερδύναμη της Ευρώπης, για μία ακόμη φορά η ιστορία θα δικαιώσει τους αδικημένους Ελληνες. Καλώ όλους τους Ελληνες των γενεών που ζήσαμε τη μαύρη γερμανική κατοχή, αλλά και τις νεότερες γενιές, σε μια παγκόσμια καταγγελία των εγκλημάτων τους κατά του ελληνικού έθνους.

Λακης Ιωαννιδης – Δρ δικηγόρος – οικονομολόγος

Το κύρος της προέδρου του Α.Π.

Κύριε διευθυντά

Με ευχαρίστηση διάβασα στα «Σύντομα» της αγαπητής «Καθημερινής», Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, δημοσίευμα που αφορά τετρασέλιδον επιστολήν της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, απευθυνόμενης προς τους ομολόγους της προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εις την οποίαν υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης από αρχαιοτάτων χρόνων».

Το κύρος της προέδρου του Αρείου Πάγου υπενθυμίζει την ιστορική συνέχεια της xριστιανικής Ευρώπης, γενομένης υπό του Αποστόλου των Εθνών θείου Παύλου και με πρώτη χριστιανή Ευρωπαία την Αγία Λυδία, αμέσως μετά το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στη  Μακεδονία. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπό την άλλην ιδιότητα που φέρει,  της προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι γνωστή εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος, από τη συνέχεια του συνεορτασμού 3 Οκτωβρίου εκάστου έτους, την κυριώνυμον ημέρα των Αγίων Διονυσίου και Ιεροθέου των Αρεοπαγίτων, πρώτων χριστιανών και επισκόπων Αθηνών, ως προστάτου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με την τέλεση θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και στη συνέχεια τέλεση προγράμματος στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής με τη συμμετοχή όλων των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων.

Αξίζει να προστεθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μέλη του οποίου συμμετέχουν εις τον ως άνω εορτασμόν, ανεκήρυξε ως προστάτην άγιον τον Ιερόν Χρυσόστομον, κατά την διάρκεια τελετής γενομένης παρουσία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επέδωσε εις τον πρόεδρον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την ιεράν εικόνα του Αγίου.

Ιωαννης Ν. Παπαμιχαλακης – Μέγας υπομνηματογράφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Ιδρυτής – εκδότης του περιοδικού «Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων»

Το ευρωπαϊκό ταχυφροντιστήριο

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό

Κύριε Τσίπρα, ξεκίνησες τελείως άπειρος και επικίνδυνα απροετοίμαστος, στηριζόμενος σε αβάσιμες φαντασιώσεις ανοήτων σχεδίων και προγραμμάτων. Την πολύ σοβαρή ζημιά την υπέστη η χώρα και ο λαός. Δύσκολα θα μπορέσει να επανορθώσει και οπωσδήποτε με πολύ μεγαλύτερες και επώδυνες θυσίες και πολλά χρόνια. Είναι ζήτημα αν θα μπορέσει να δει μετά βεβαιότητος στο βάθος ακτίνες ελπίδας.

Θα χρειαστεί λοιπόν, κ. Τσίπρα, να αποβάλεις τη δειλία και την  αναποφασιστικότητα, συνεπεία των άπιαστων ιδεολογικών σου αγκυλώσεων, και να προχωρήσεις χωρίς καθυστερήσεις στην προώθηση των συμφωνημένων στην Ευρώπη. Δεν έχεις περιθώρια χρόνου. Δεν έχεις δυνατότητες μεταβολής των συμφωνηθέντων. Δεν έχεις την πολυτέλεια διατήρησης συνεργατών που δεν συμφωνούν. Οι επιλογές σου είναι απλές, αλλά πολύ δύσκολες. Χρησιμοποίησε την πεντάμηνη εμπειρία του ευρωπαϊκού ταχυφροντιστηρίου! Εκμεταλλεύσου το κεφάλαιο εμπιστοσύνης του λαού, με σύνεση. Για να επιτύχεις έγκαιρα και εντός των αποκλειστικών προθεσμιών πρέπει να κινηθείς με προσεγμένη σπουδή, επιμελημένη προετοιμασία για τη νομοθέτηση των μέτρων που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν. Μη σε παρασύρουν επιπόλαιες εισηγήσεις για αλλαγές στα συμφωνηθέντα ή στη μη επακριβή τήρησή τους. Δεν θα γίνουν αποδεκτές από την Ευρώπη και θα προκληθεί αχρείαστη, επικίνδυνη και εξαιρετικά ζημιογόνα καθυστέρηση. Αν προκύψουν αντιδράσεις των  συνεργατών σου, μη διστάσεις να τους αντικαταστήσεις άμεσα. Αν δεν μπορείς, καλύτερα να παραιτηθείς! Μπορεί να απαλλαγείς από τη σοβαρή ευθύνη της πεντάμηνης καθυστέρησης με τις τραγικά δραματικές οικονομικές συνέπειες για τον τόπο και τον καθένα μας. Δεν είμαι οπαδός σου. Δεν σε ψήφισα, αλλά πονώ την πατρίδα μου! Οι καιροί ου μενετοί!

Δημ. Γ. Σμυρλης – Συντ/χος λυκειάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή