Συλλήψεις 11 ατόμων για παράνομη διακίνηση όπλων και φυσιγγίων

Συλλήψεις 11 ατόμων για παράνομη διακίνηση όπλων και φυσιγγίων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση και εμπορία οπλισμού, εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια Πατρών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 11 άτομα σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορίνθου, ενώ βρήκαν περισσότερα από 80 πιστόλια, περίστροφα, πολεμικά τυφέκια και πυροκροτητές. Το τελευταίο πεντάμηνο τα μέλη της μιας ομάδας φέρονται να είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 90 παράνομες αγοραπωλησίες. Η πώληση ενός όπλου, ανάλογα πάντα με τον τύπο, έφθανε σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ακόμα και τα 4.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η πρώτη προμηθευόταν όπλα και πυρομαχικά από τη δεύτερη, η οποία δραστηριοποιείτο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, είχαν αναπτύξει διεθνές δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς, κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού. Η πρώτη ομάδα εισήγαγε κυρίως πιστόλια κρότου, τα οποία μετέτρεπε σε πυροβόλα όπλα. Η δεύτερη ομάδα προμηθευόταν παράνομα όπλα από την ίδια χώρα. Και στις δύο ομάδες φέρεται να δραστηριοποιούνταν ένας 29χρονος. Στην πρώτη ομάδα φέρεται να αναλάμβανε αυτός τη μεταποίηση και επισκευή των όπλων, ενώ στη δεύτερη ομάδα είχε κυρίως τον ρόλο του πωλητή.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά στη μεταξύ τους επικοινωνία, ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν καταχωρισμένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς. Στις συνεννοήσεις τους χρησιμοποιούσαν συνθηματική φρασεολογία, όπως «ποδήλατο με 14 ταχύτητες», που σήμαινε πυροβόλο όπλο με γεμιστήρα 14 φυσιγγίων, ενώ αποκαλούσαν τις σφαίρες «μπουζιά», «λιπάσματα», «σπόρο για μαρούλια» και «βίδες».

Τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά και στη φύλαξη των όπλων. Σε σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στη δυτική Αχαΐα οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο κρύπτες. Μία κρύπτη είχε βάθος 15 μέτρων και ήταν καλυμμένη με βαρέλια και ξύλα. Για να μην οξειδώνονται τα όπλα οι δράστες είχαν θέσει σε λειτουργία ανεμιστήρα.

Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει και τέσσερις αγοραστές όπλων, ενώ συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 70 άτομα. Ο φερόμενος ως επικεφαλής της πρώτης ομάδας ήταν υπεύθυνος καταστήματος πώλησης κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων. Κάποιοι εκ των συλληφθέντων είχαν απασχολήσει και παλιότερα τις Αρχές για συμμετοχή σε συμπλοκές και για πρόκληση σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 34χρονος φερόμενος ως αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης με δύο από τους προμηθευτές, ηλικίας 36 και 40 ετών, συμμετείχαν και σε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή