Την Πέμπτη θα επαναλειτουργήσει το Χ.Α. με περιορισμούς για τους Ελληνες επενδυτές

Την Πέμπτη θα επαναλειτουργήσει το Χ.Α. με περιορισμούς για τους Ελληνες επενδυτές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 23 ημέρες αργίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, υπό περιοριστικούς όρους για τους Ελληνες επενδυτές λόγω των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) που ισχύουν στο τραπεζικό σύστημα από τις 28 Ιουνίου 2015.

Η ΕΚΤ και ειδικότερα ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάνσιο, που επεξεργάστηκε μαζί με το επιτελείο του τις προτάσεις των ελληνικών εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), έδωσε χθες την έγκριση να επαναλειτουργήσει η ελληνική αγορά μετοχών, ομολόγων και παραγώγων που εισήλθε στην 5η εβδομάδα αργίας, αλλά με περιορισμούς στις αγορές και πωλήσεις μετοχών για τους Ελληνες επενδυτές.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ΤτΕ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προχωρούσαν στην τελική σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιείχε όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του Χ.Α. έτσι ώστε σήμερα να εκδοθεί υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα ανακοινώνει την επανέναρξη της αγοράς από την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015.

Στη διάρκεια της σημερινής μέρας αναμένεται αναλυτική ενημέρωση των εγχώριων και ξένων επενδυτών για τους όρους λειτουργίας του χρηματιστηρίου μέσω ανακοίνωσης που θα εκδοθεί από την ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου επιβεβαίωσε μιλώντας χθες στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αποφασίσει νωρίς σήμερα το πρωί για το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Οπως ανέφερε ο κ. Μποτόπουλος, το χρηματιστήριο θα ανοίξει ή σήμερα ή την Πέμπτη. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στις συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών για μικρή χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιορισμοί για τους Ελληνες επενδυτές θα αφορούν τις αγορές και τις πωλήσεις μετοχών οι οποίες θα επιτρέπονται από πώληση μετοχών, καταβολή νέων μετρητών, από χρήματα στο εξωτερικό (λ.χ. ομόλογα, money market), είτε από υφιστάμενα πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές.

Ο βασικός περιορισμός για τους Ελληνες επενδυτές θα συνίσταται στην απαγόρευση χρησιμοποίησης υφιστάμενων τραπεζικών υπολοίπων. Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να προχωρούν σε αγορές και πωλήσεις ελεύθερα και δεν θα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, καθώς ούτως ή άλλως θα φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα όσα ενέκρινε η ΕΚΤ, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα συναλλαγές, ενώ ως προς τους Ελληνες επενδυτές θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρησιμοποίηση του «παλιού» χρήματος το οποίο βρίσκεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης αναμένεται διευκρίνιση για τους Ελληνες επενδυτές εάν για παράδειγμα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς χρηματιστηριακών μέσω κατάθεσης ή διαδικτυακά (e-banking). Συνέπεια των ανωτέρω δεδομένων θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ότι οι πρώτες συνεδριάσεις θα είναι σίγουρα καθοδικές με μεγάλες απώλειες πιθανώς στα όρια του τυπικού limit down του 30%, λόγω προφανώς παντελούς έλλειψης αγοραστών. Αυτή τη στιγμή στο χρηματιστηριακό σύστημα παραμένουν εγκλωβισμένα κεφάλαια 48,508 δισ. ευρώ που είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις 26 Ιουνίου 2015 που ήταν και η τελευταία ανοικτή συνεδρίαση πριν από την αναστολή των εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή