ΣΥΡΙΖΑ: πρώτη αναμέτρηση στην Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: πρώτη αναμέτρηση στην Κ.Ε.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται εκτάκτως αύριο Πέμπτη, θα αποφασίσει τις διαδικασίες με τις οποίες θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εσωτερικό του κόμματος. Η χθεσινή θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατάφερε να αποφασίσει, καθώς τα δύο μέτωπα, η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση, επέμειναν στις θέσεις τους και η σύγκρουση κλιμακώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι πρώτοι έμειναν στη γραμμή που έθεσε ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας προχθές, ζητώντας τη δρομολόγηση διαδικασιών για έκτακτο συνέδριο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημά της να ληφθούν τώρα αποφάσεις, άμεσα, πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, καθώς η βασική στόχευσή της είναι να εμποδιστεί η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το αίτημα που κατέθεσε προς την Πολιτική Γραμματεία, είτε η Κεντρική Επιτροπή είτε το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφασίσουν επί των κυβερνητικών χειρισμών. Η πρόταση αυτή συνάντησε την κάθετη αντίδραση της πλειοψηφίας, που υποστήριξε ότι η Κ.Ε. δεν μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση. Τελικά, αποφασίσθηκε να συγκληθεί η Κ.Ε. για να καθορίσει μέσω ποιας διαδικασίας θα ληφθούν οι αποφάσεις: μέσω του έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, μέσω του διαρκούς συνεδρίου ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας ή, τέλος, μέσω ενός δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του κόμματος. Εφόσον προκριθεί η επιλογή του δημοψηφίσματος, ανώτατο κομματικό στέλεχος ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την κομματική βάση να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προτάσεις που θα τεθούν στο δημοψήφισμα και θα εκφράζουν τις απόψεις των δύο πλευρών. Ουσιαστικά, πάντως, το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αν η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα ή όχι.

Τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη, σε κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις «που οδηγούν στο Μνημόνιο 3» και να προχωρήσει στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης (η οποία, πάντως, όπως την περιέγραψε προχθές ο Π. Λαφαζάνης είναι η επιστροφή στη δραχμή). Για το έκτακτο συνέδριο, αναφέρουν ότι δεν μπορεί να συγκληθεί για να επικυρώσει εκ των υστέρων «απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα», ενώ απορρίπτουν και την πρόταση για δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» λίγες εβδομάδες μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος να ζητηθεί από τα μέλη του κόμματος να «εγκρίνουν το “ναι” στο Μνημόνιο 3». Η μάχη μεταφέρεται τώρα στην Κ.Ε., την οποία η πλειοψηφία θεωρούσε ότι ελέγχει, αλλά η τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της κατά της συμφωνίας, με κείμενο που συνυπέγραψαν πρόσφατα, δημιουργεί ερωτήματα για ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών.

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση των σχεδιασμών του Γιάνη Βαρουφάκη εξακολουθεί να απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, που κρατάει αποστάσεις από τον τέως υπουργό Οικονομικών, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση ουδέποτε προχώρησε σε σχεδιασμούς Grexit και ότι αυτό που είχε ζητηθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ήταν να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων ενδεχόμενης απόφασης των εταίρων να διώξουν τη χώρα από το ευρώ. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών τόνισε (ρ/σ ALPHA) ότι «τέτοιο σχέδιο δεν υπεβλήθη, δεν κατοχυρώθηκε και προφανώς δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στο πλαίσιο συλλογικών κυβερνητικών οργάνων» και πρόσθεσε ότι «μπορεί προφανώς, εφόσον ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης το λέει, να υπήρχε σε επίπεδο διανοητικό και πειραματικό ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά όχι προς εφαρμογή».

Σκληρή κριτική άσκησε στους χειρισμούς Βαρουφάκη ο αναπληρωτής υπουργός σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης (ΣΚΑΪ). «Ολα αυτά περί νομίσματος, περί ανασφάλειας του κόσμου, ότι ξαφνικά θα ανοίξει και θα δει άλλα πράγματα στο βιβλιάριό του, όλα αυτά δεν είναι απλώς προσωπικά δεδομένα ή ευθύνη υπουργών, είναι έμμεση υπονόμευση της δημοκρατίας», τόνισε. Ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε να υπάρξει ένα μέτωπο υπεράσπισης του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέροντας ότι επιχειρείται να ενοχοποιηθεί ως εγκληματική ενέργεια η οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή