Ποτάμι: Να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών

Ποτάμι: Να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην επιζητούμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, προκειμένου να αρχίσει να αποκαθίσταται το γρηγορότερο η λειτουργία των τραπεζών και να αρθούν σταδιακά τα τεράστια εμπόδια που επέφερε σε όλο το φάσμα της οικονομίας η τραπεζική αργία, υπογράμμισε χθες το Ποτάμι, ύστερα από συνάντηση που είχε ο κ. Στ. Θεοδωράκης με την πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη και τους κ. Βασ. Ράπανο (Alpha Bank), Νικ. Καραμούζη (Eurobank), Νικ. Γαμβρίλη (Attica Bank) και τον γ.γ. της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσο.

Η έμμεση προτροπή του κ. Θεοδωράκη στον Αλ. Τσίπρα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα δεν έγινε τυχαία. Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη -στην οποία έλαβαν μέρος και η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο υπεύθυνος του κόμματος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Ανδ. Κούτρας- το κλίμα μόνο αισιόδοξο δεν ήταν. Οι επικεφαλής των τραπεζών φέρονται να επανέλαβαν ουκ ολίγες φορές στα στελέχη του Ποταμιού ως στοιχειώδη προϋπόθεση ανάκτησης της εμπιστοσύνης έναντι του τραπεζικού τομέα την απομάκρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει, υπονοώντας έτσι (χωρίς να το πουν) ότι η παράταση της σεναριολογίας περί πρόωρων εκλογών μόνον υποστηρικτικά δεν θα λειτουργήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας της οικονομίας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ήταν εξαιρετικά φειδωλοί σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν, όπως π.χ. το πότε προβλέπουν ότι μπορούν να αρθούν τα capital controls ή και αν έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων. Στις ερωτήσεις αυτές οι τραπεζίτες τόνιζαν μονότονα ως επιτακτική την ανάγκη να μην καθυστερήσει ούτε μία ημέρα όχι μόνον η υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά να αρχίσει αμέσως και η υλοποίησή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η αγωνία που εμμέσως εξέπεμψαν προς την κυβέρνηση, μέσω της συνάντησης με τα στελέχη του Ποταμιού οι διοικητές των τραπεζών, ήταν αυτό που προφανώς έκανε και τον Στ. Θεοδωράκη να είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. «Εμείς προσπαθούμε μιλώντας με την κυβέρνηση, αλλά και με τους τραπεζίτες, να συμβάλουμε στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», είπε και ανέδειξε ως πρωταρχικό αίτημα του Ποταμιού «να δοθούν εγγυήσεις από το εξωτερικό ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα” των καταθέσεων, διότι εκτός των άλλων μια τέτοια επιλογή θα είναι πάρα πολύ άδικη σε μια εποχή που οι πονηροί έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ έχουν μείνει οι υπεύθυνοι πολίτες να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα». Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας οι οποίες, όπως τόνισε, πληρώνουν σήμερα ακριβότερα από οποιονδήποτε άλλο το κλείσιμο των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή