Ο καύσωνας εκτινάσσει τα επίπεδα του όζοντος στην πρωτεύουσα

Ο καύσωνας εκτινάσσει τα επίπεδα του όζοντος στην πρωτεύουσα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόκκινο χτύπησε» η ρύπανση τη Δευτέρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και η κατάσταση θα επιβαρυνθεί, καθώς σήμερα και αύριο ο υδράργυρος στην Αθήνα θα κινηθεί στους 40 βαθμούς και θα επικρατήσουν δυσμενείς για την ατμοσφαιρική ρύπανση συνθήκες.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα η μέγιστη τιμή του όζοντος σημειώθηκε στον σταθμό μέτρησης των Θρακομακεδόνων στις 4 μ.μ., όπου το όζον έφτασε 248 μg/m3. Βάσει των προβλέψεων της ΕΜΥ, σήμερα και αύριο εκτιμάται ότι τα επίπεδα του όζοντος στην περιφέρεια της πόλης θα εκτιναχθούν, οι υπόλοιποι ρύποι όμως θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ) συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με Ι.Χ. και να προτιμήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες στον κλάδο των καυσίμων καλό είναι να αποφύγουν τη διακίνηση υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός από περιπτώσεις ανεφοδιασμού λιμανιών και αεροδρομίων. Το ΥΠΑΠΕΝ προτείνει στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. να προμηθεύονται βενζίνη μετά τη δύση του ηλίου. Τις δε μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες προτείνεται η μη λειτουργία μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες, όπως στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια και βαφεία. Στόχος των συστάσεων είναι η αποφυγή συσσώρευσης ρύπων και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο μεταξύ, προς ανακούφιση του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, έγκυοι, βρέφη και παιδιά, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κ.ά.), πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται ειδική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής για να εντοπίσουν την πλησιέστερη κλιματιζόμενη αίθουσα. Ο ιστότοπος θα ανανεώνεται συνεχώς. Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη βαριά σωματική εργασία. Συνιστώνται ελαφριά γεύματα, λήψη υγρών και αποφυγή αλκοόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή