Εκστρατεία Τζον Κέρι υπέρ της συμφωνίας με το Ιράν

Εκστρατεία Τζον Κέρι υπέρ της συμφωνίας με το Ιράν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποχρεώθηκε να ανηφορίσει στον λόφο του Καπιτωλίου, στην Ουάσιγκτον. 

Προφανής στόχος του, να αποτρέψει την πλειοψηφία του Κογκρέσου, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, να τορπιλίσει την επιτευχθείσα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

«Επιτρέψτε μου να το υπογραμμίσω: η εναλλακτική επιλογή, έναντι της συμφωνίας που πετύχαμε, δεν είναι μια καλύτερη συμφωνία. Αυτό αποτελεί φαντασίωση ισάξια του μονόκερου», υπογράμμισε σκωπτικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Είναι φαντασίωση και τίποτα περισσότερο να περιμένουμε ότι το Ιράν θα συνθηκολογήσει απολύτως».

Ο Τζον Κέρι προειδοποίησε τους βουλευτές ότι, αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, το Ιράν θα επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα αποκτήσει δικό του ατομικό όπλο. Κατέστησε, δε, απολύτως σαφές προς όλους ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά και μόνο το πυρηνικό ζήτημα και δεν σχεδιάστηκε με προοπτική την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν ή την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ημέρα, αλλά 10.000 χιλιόμετρα μακριά, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός ομόλογος και συνομιλητής του Κέρι στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Βιέννης, Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντούσε την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνοντας τη δική του μάχη για την επικύρωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν φοβάται ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τους σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι δημοσίως υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε ότι «το Ιράν σέβεται πάντα τις υποχρεώσεις του και αυτό θα συμβεί με την εφαρμογή της συμφωνίας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει «την παραμικρή ανησυχία» για την επικύρωση και εφαρμογή της απ’ όλες τις πλευρές.

Σήμερα αναμένεται στην Τεχεράνη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, με κύριο στόχο την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων μετά την αναμενόμενη άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Είχε προηγηθεί ανάλογη επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του, Φρανκ–Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος συνοδευόταν από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή