Νεκρός μετανάστης στη Μάγχη

Νεκρός μετανάστης στη Μάγχη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Ενας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος είναι ο τελευταίος απολογισμός της πιο πρόσφατης προσπάθειας διάσχισης της σήραγγας Μάγχης από πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό τη Βρετανία.

Σουδανός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πιθανώς παρασυρμένος από νταλίκα στην οποία προσπάθησε να ανεβεί, ενώ ένας Αιγύπτιος βρισκόταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς έπαθε ηλεκτροπληξία πηδώντας από άλλο τρένο στη στέγη του τρένου Eurostar, στον σταθμό Γκαρ ντι Νορ στο Παρίσι.

Μερικά βράδια, οι απόπειρες εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης αποτολμώνται από 1.000 έως και 3.000 άτομα, αν και θεωρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για επανειλημμένες προσπάθειες των ίδιων ανθρώπων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στην ύπαιθρο του Καλαί περιμένοντας μια ευκαιρία εισόδου στη Βρετανία, είναι γύρω στους 3.000.

Eννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιουνίου προσπαθώντας να φθάσουν στη σήραγγα της Μάγχης ενώ τα μέτρα ασφαλείας γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχυτική δύναμη 120 αστυνομικών στην είσοδο της σήραγγας, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι προτίθεται να επισπεύσει την ανέγερση φράχτη ύψους 3 μέτρων στη γαλλική πλευρά.

Η εταιρεία διαχείρισης της σήραγγας ζητεί από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας να της καταβάλουν τα 10 εκατ. ευρώ που δαπάνησε για να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, ενώ προχθές η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι διατίθεται συμπληρωματικό κονδύλι 7 εκατ. στερλινών (σχεδόν 10 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο Καλαί.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είναι μόλις η έκτη κατά σειρά χώρα στις αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. Το 2014 υποβλήθηκαν στη Βρετανία 31.745 αιτήσεις ασύλου, περίπου επτά φορές λιγότερες από όσες υποβλήθηκαν στην υπ’ αριθμόν ένα χώρα, τη Γερμανία (202.645 αιτήσεις). Στη Γαλλία, η οποία ήταν τέταρτη, υποβλήθηκαν 62.735 αιτήσεις.

Προέλευση προσφύγων

Η πλειονότητα των αιτουμένων άσυλο στη Βρετανία το 2014 κατάγεται από το Πακιστάν και ακολουθούν οι υπήκοοι Ερυθραίας, Ιράν, Συρίας και Αλβανίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στη Βρετανία από τη Γαλλία δεν είναι τόσο υψηλός όσο αφήνουν να εννοηθεί οι δραματικές εικόνες αυτών που προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στις νταλίκες στο Καλαί.

«Παρά τη μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ και τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται», είπε ο υπεύθυνος προσφύγων του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, Χιούγκο Τρίστραμ, «το πρόβλημα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλο». Η εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Βοήθεια Ασύλου, Ζόι Γκάρντνερ, προσέθεσε ότι «τρεις χιλιάδες άνθρωποι στο Καλαί δεν σημαίνει ότι όλη η Αφρική μάς χτυπάει την πόρτα».

Παρ’ όλα αυτά, η μετανάστευση είναι ένα από τα πιο θερμά ζητήματα στη βρετανική πολιτική και η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί εδώ και χρόνια ότι θα μειώσει τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Τον Φεβρουάριο, η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία (οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν, μείον αυτοί που έφυγαν) πλησίασε τα 300.000 άτομα, εκ των οποίων τα 190.00 κατάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε.

Μετά την επανεκλογή του, τον Μάιο, ο Κάμερον υποσχέθηκε νέους νόμους για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ενώ η κυβέρνησή του ψήφισε σχετικούς νόμους μόλις πέρυσι. Μεταξύ των σχεδιαζόμενων μέτρων είναι η κατάσχεση των μισθών μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή