Σε θέσεις μάχης «προεδρικοί» – Πλατφόρμα

Σε θέσεις μάχης «προεδρικοί» – Πλατφόρμα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπόφευκτη δείχνει, πλέον, η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ρήγμα στο εσωτερικό του ξεπερνά τις διαφορετικές προσεγγίσεις έναντι των κυβερνητικών πολιτικών και έχει επεκταθεί στον σκληρό πυρήνα των χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν την ταυτότητα του κόμματος και στην κεντρική φιλοσοφία που διατρέχει κρίσιμες για την πορεία της χώρας επιλογές. Οι εξελίξεις, μάλιστα, οι οποίες θα δρομολογηθούν σήμερα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπερβαίνουν κατά πολύ το εσωκομματικό τοπίο και αναμένεται ότι θα επηρεάσουν συνολικά τη διαμόρφωση του ευρύτερου πολιτικού περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε χθες ότι οι αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος και, κυρίως, επί της κυβερνητικής επιλογής να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για ένα νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να ληφθούν από έκτακτο συνέδριο. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Αν υπάρχει η απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα πριν υπογραφεί η συμφωνία, δεν μπορεί να λάβει την απόφαση αυτή η Πολιτική Γραμματεία ή η Κεντρική Επιτροπή. Θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να λάβουν την απόφαση όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ παραστατική ορολογία για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με την πίεση της Πλατφόρμας να ληφθεί απόφαση για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης άμεσα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. «Είναι σαν να κρατάω μια βόμβα στα χέρια μου και αντί ως στοιχειώδη ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης να λένε θα βοηθήσουμε να κουβαλήσεις τη βόμβα και να την απενεργοποιήσεις, λένε όχι, να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα».

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει πως η Κεντρική Επιτροπή έχει από το καταστατικό τη δυνατότητα να αποφασίσει επί της κυβερνητικής επιλογής και, όπως συγκεκριμένα δηλώνουν τα στελέχη της, «έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Η Πλατφόρμα απορρίπτει και τις δύο εισηγήσεις της προεδρικής πλειοψηφίας για έκτακτο συνέδριο ή δημοψήφισμα. Βασικό στοιχείο στη στρατηγική που χαράσσει η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι η παράμετρος του χρόνου. Ο κ. Λαφαζάνης και τα προσκείμενα σε αυτόν στελέχη θέλουν η οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, προσβλέποντας, με τον τρόπο αυτό, να ακυρώσουν την επιλογή για ένα νέο πρόγραμμα και να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για το εναλλακτικό σχέδιο που ευαγγελίζονται. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι σήμερα θα ζητήσουν και πάλι να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή όχι επί του διαδικαστικού ζητήματος ενός συνεδρίου ή δημοψηφίσματος, αλλά επί της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Η προεδρική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει μια ψηφοφορία με αυτό το αίτημα, καθώς οι επιμέρους ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί, θέτοντας ακόμη πιο επιτακτικά το αίτημα να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση οι επιλογές και μόνον εάν η πίεση για διαρκές συνέδριο είναι πολύ μεγάλη, θα αναφερθεί ως εναλλακτική επιλογή σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση σήμερα αναμένεται σφοδρή, μετά και τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που υιοθέτησε χθες ο κ. Τσίπρας κατά των διαφωνούντων. Ο κ. Λαφαζάνης φρόντισε να απαντήσει, δηλώνοντας (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «το “Οχι” του δημοψηφίσματος ήταν ένα στεντόρειο όχι σ’ ένα νέο μνημόνιο». Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η Αριστερή Πλατφόρμα συντάσσεται υπέρ του Γιάνη Βαρουφάκη, καταγγέλλοντας ότι πίσω από την κριτική στους χειρισμούς του τέως υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με ένα plan B, κρύβεται προσπάθεια να καταπνιγεί οποιαδήποτε συζήτηση περί εναλλακτικής στα μνημόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή