Σεπτέμβριο θα συζητήσει αύξηση επιτοκίων η Fed

Σεπτέμβριο θα συζητήσει αύξηση επιτοκίων η Fed

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας εξακολουθούν να ενισχύονται, εκτίμησε χθες βράδυ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν χθες στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε την έντονη επιβράδυνση που γνώρισε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 και ότι «επεκτείνεται μετρίως» παρά τα προβλήματα στον ενεργειακό τομέα και τα προβλήματα στην Ευρώπη και στην Κίνα. Μάλιστα, η Fed αναφέρει στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες βράδυ ότι έχουν σημειωθεί «ικανοποιητικά κέρδη» στην αγορά εργασίας τους προηγούμενους μήνες. Πρόκειται για διαφοροποίηση στη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Fed σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν είχε εκτιμήσει ότι «έχουν περιοριστεί κάπως» τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Η αλλαγή της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να εκτιμήσουν πως η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού στην συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, μια τέτοια εκτίμηση θα είναι ένα στοίχημα, διότι η Fed απέφυγε να πάρει σαφή θέση προτιμώντας να διατηρήσει περιθώριο κινήσεων.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρουν ότι θα ήθελαν να δουν «κάποια περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας» και να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός κινείται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς τον στόχο του 2% τον χρόνο. Παράλληλα, η Fed αναφέρει ότι έχουν «σχεδόν εξισορροπηθεί» οι απειλές για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, στοιχείο που υποδηλώνει πως οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν περισσότερο για ενδεχόμενη νέα επιβράδυνση της οικονομίας παρά για απότομη αύξηση του ρυθμού του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή