Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ

Διευθέτηση του χρέους από Ε.Ε. και μεταρρυθμίσεις από Αθήνα ζητεί το ΔΝΤ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε την Τετάρτη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της πολιτικής έκτακτης πρόσβασης. Αυτές ωστόσο δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν αν δεν υπάρξει «συγκεκριμένη και σαφής συμφωνία» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που «θα πάρει λίγο καιρό».

Με ένα δημοσίευμα των Financial Times να υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση περιπλέκει τη συμφωνία, αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η θέση του διεθνούς οργανισμού δεν έχει αλλάξει: «Οσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν ότι δεν λέω κάτι νέο… αλλά ας το επαναλάβω: το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που να διασφαλίζει δηλαδή τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα… Δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, είναι ένα κριτήριο για όλα τα μέλη και όλα τα προγράμματά μας».

Ερωτώμενος αν ο Γερμανός αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ είπε ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε το πρόγραμμα να κινηθεί παράλληλα με το ευρωπαϊκό, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Τετάρτης, ωστόσο τόνισε ότι «ήταν κατανοητό και έγινε αποδεκτό στο Συμβούλιο» πότε μπορεί το Ταμείο να εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρνήθηκε, εξάλλου, ότι θα αλλάξει ο ρόλος του ΔΝΤ στο μεσοδιάστημα.

Οπως δήλωσε, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», «η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι έχει αποφασίσει να δώσει τη δικαιοδοσία στο προσωπικό ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε ένα νέο πρόγραμμα… στο πλαίσιο της έκτακτης πρόσβασης. Το Συμβούλιο αποδέχθηκε να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις… για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Ενα αξιόπιστο πρόγραμμα, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, απαιτεί δύο προϋποθέσεις: διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους και μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. Οπως τόνισε: «Για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους εταίρους της για αναδιάρθρωση του χρέους… Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μόνο μία από τις δύο πλευρές μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… χρειάζεται συνδυασμός και των δύο».

Οπως υπενθύμισε: «Ηταν ξεκάθαρο στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, μερικές εβδομάδες πριν, ότι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν διευθέτηση του χρέους πριν από το φθινόπωρο». Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δουν εφαρμογή των πολιτικών στην πρώτη αξιολόγηση του ESM, προτού συζητήσουν τις απαραίτητες λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ οι ελληνικές Αρχές είπαν ότι θα λάβουν τους επόμενους μήνες τις απαραίτητες αποφάσεις για διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα πρέπει να υπάρχει «συγκεκριμένη και σαφής» συμφωνία για το πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους, προτού το νέο πρόγραμμα υποβληθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ. «Η Διοίκηση δεν θα θέλει να υποβάλει στο Συμβούλιο προς έγκριση, και το Συμβούλιο δεν θα θέλει να εγκρίνει ένα πρόγραμμα που δεν ικανοποιεί τα συνήθη κριτήρια… δηλαδή τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα», εξήγησε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι, όπως όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ, το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, «με επαρκείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για τους πρώτους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ τονίζει ότι σε αυτήν τη φάση δεν θα είναι μόνο παρατηρητής, ούτε θα βρεθεί στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, όπως είπε ο αξιωματούχος, «θα συμμετέχουμε ενεργά και πλήρως τις επόμενες εβδομάδες». Οπως επισήμανε: «Κανείς δεν περιμένει ότι όλα τα θέματα θα καλυφθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες». Ειδικά για το χρέος, είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη λεπτομερής συζήτηση, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει συμφωνία και αποδεχόμαστε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θα γίνει στο δεύτερο στάδιο. Είναι μια συζήτηση που δεν έχουμε κάνει ακόμη, αλλά θα την κάνουμε τους επόμενους δύο μήνες».

Και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, σημείωναν ότι το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις και ότι η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, τονίζοντας ότι η κυρία Λαγκάρντ έχει κάνει δεκάδες αναφορές σε αυτήν.

Το Ταμείο έλαβε το ελληνικό αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να αντικατασταθεί το τρέχον, το οποίο έληξε στα τέλη Μαρτίου. Οπως εξήγησε ο αξιωματούχος, αυτό είναι εκτός στόχων και δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα κριτήρια που θέτει. «Πρέπει λοιπόν να το προσαρμόσουμε δίνοντας περισσότερο χρόνο για να επιτύχουμε τους στόχους», παρατήρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή