Αθήνα – Βερολίνο μέσω… σινεμά

Αθήνα – Βερολίνο μέσω… σινεμά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, δύο χωρών που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων όξυναν τις μεταξύ τους σχέσεις, είναι ο στόχος του Ελληνικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin, το οποίο ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 και χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκε επίσημα στην ιστορική αίθουσα Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

Και οι δύο αναφέρθηκαν εμφατικά στις δυνατότητες γεφύρωσης των διαφορών που προσφέρει η τέχνη. «Ο πολιτισμός αποτελεί στοιχείο της σύγχρονης διπλωματίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους καημούς, τους πόνους, τα αισθήματα, τις ελπίδες, τις προσμονές των ανθρώπων, παρά μόνο μέσα από την τέχνη. Ο κινηματογράφος μάς δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε και να γνωρίσουμε διαφορετικές οπτικές ζωής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νίκος Ξυδάκης: «Σε μια εποχή που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας αμοιβαία επιφυλακτικότητα, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην εκπλήρωση της επείγουσας ανάγκης για αλληλοκατανόηση». Επιθυμία των διοργανωτών είναι να προσεγγίσουν τον γερμανικό Τύπο και το γερμανικό κοινό, τόσο το ευαισθητοποιημένο, αλλά κυρίως το ευρύτερο, προσφέροντάς του την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου, που αποτελεί σύμπραξη Γερμανών, Ελλήνων και ελληνικών φορέων της πόλης. Επίσης έχει τη στήριξη μεταξύ άλλων του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Πολιτισμού. Θα διεξαχθεί μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου 2016 στο Babylon, έναν από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς κινηματογράφους του ανατολικού Βερολίνου, όπου θα προβληθούν 35 ταινίες.

Οι κινηματογραφιστές καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από 1 Αυγούστου 2015 έως 31 Σεπτεμβρίου 2015. Παράλληλα, για την υποστήριξη νέων και πρωτότυπων κινηματογραφικών ειδών από τον χώρο της τέχνης, του animation και του πειραματικού σινεμά δημιουργείται ένα νέο ξεχωριστό τμήμα, με τίτλο «Νέα Οράματα / New Visions».

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellasfilmbox.de/el/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή