Προετοιμάζεται για ενδεχόμενο Brexit η Ιρλανδία

Προετοιμάζεται για ενδεχόμενο Brexit η Ιρλανδία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια αντιμετώπισης των αλυσιδωτών αντιδράσεων που μπορεί να προκληθούν από το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση καταστρώνει η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Γκάμπριελ Φάγκαν, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά βρίσκονται σε «αρκετά πρώιμο στάδιο» και εξαρτώνται, σε κάθε περίπτωση, από το εάν θα υλοποιηθεί το σενάριο ενός Brexit. «Mόνον ο κίνδυνος ενός Brexit εντείνει την αβεβαιότητα όχι μόνο για τους επενδυτές και τις εταιρείες. Ο παράγοντας της αβεβαιότητας υποβαθμίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης και οδηγεί στην αναβολή άμεσων ξένων επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Φάγκαν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει ξεκαθαρίσει πως προτίθεται να διαπραγματευθεί εκ νέου τη σχέση της χώρας με τις Βρυξέλλες, με την προοπτική να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη του 2017 όπου οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν πράγματι επιθυμούν να παραμείνουν ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εμείς στην κεντρική τράπεζα και ορισμένοι οργανισμοί στην Ιρλανδία εξετάζουμε σε πρακτική βάση τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε», δήλωσε ο κ. Φάγκαν. Η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι θέσεις του 10% των Ιρλανδών εργαζομένων στηρίζονται στις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, έχει ζητήσει από το επιτελείο του να προετοιμάσει μια αξιολόγηση των πιθανών αποτελεσμάτων ενός δημοψηφίσματος, σύμφωνα με πρακτικά σύσκεψης που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Εως το 2016, πάντως, η ιρλανδική κεντρική τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% για την εγχώρια οικονομία, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή