Δημοσιονομικά, φορολογικά, ενεργειακά στο τραπέζι

Δημοσιονομικά, φορολογικά, ενεργειακά στο τραπέζι

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών συνεχίστηκαν χθες, με τους δανειστές να επιμένουν στην άμεση λήψη μέτρων όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μίνα Αντρέεβα, εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των συζητήσεων. Σήμερα το απόγευμα, εκτός νέου απροόπτου, θα βρεθεί στην Αθήνα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ οι επικεφαλής των άλλων θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα.

Η κ. Αντρέεβα έκανε λόγο χθες για «θετική» και «εποικοδομητική» πορεία των συζητήσεων που μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους «το γρηγορότερο δυνατό». Και αυτό είναι κάτι που «ικανοποιεί» την Επιτροπή, σύμφωνα με την ίδια. Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως οι τεχνικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο εντός του Σαββατοκύριακου και θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις σε υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των ειδικών – ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι δανειστές θέλουν οι εν λόγω ρυθμίσεις να κατατεθούν σε νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί εντός Αυγούστου, μαζί με τις διατάξεις για την αλλαγή της φορολογίας των αγροτών και άλλες παρεμβάσεις.

Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων να υιοθετηθεί προς το φθινόπωρο.

Χθες, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στο ξενοδοχείο διαμονής των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που απασχόλησαν τις χθεσινές συναντήσεις ήταν:

1. Δημοσιονομικά ζητήματα: Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΓΛΚ εξετάσθηκαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου. Σε εκείνο το πακέτο είχαν περιληφθεί οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα φέτος κατά 795 εκατ. ευρώ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 251 εκατ. ευρώ, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για την τόνωση των εσόδων κατά 48,5 εκατ. ευρώ και η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων.

Τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των δανειστών εξέτασαν την αποδοτικότητα των παραπάνω μέτρων και κατά πόσο είναι εφικτοί οι παραπάνω στόχοι ενίσχυσης των εσόδων, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα, προχώρησαν και στον επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις.

Η δουλειά αυτή γίνεται για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στη νέα εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς ισοζυγίου του φετινού προϋπολογισμού. Ηδη, η αλλαγή του στόχου για το ΑΕΠ από ανάπτυξη 0,5% σε ύφεση πέριξ του 3% έχει επιδεινώσει τις προοπτικές του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που είχε συμφωνηθεί ως στόχος για το 2015 στα τέλη Ιουνίου, πλέον εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

2. Φορολογικά: Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα ζητήματα του ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

3. Ενεργειακά: Το μέλλον του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Από τη μία πλευρά οι δανειστές ζητούν την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ενώ η κυβέρνηση προωθεί την κρατικοποίησή της ως ισοδύναμο μέτρο.

4. Πλαίσιο αδειοδοτήσεων: Το ζητούμενο είναι η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Πέραν αυτών, χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση διαμορφώνει τις θέσεις της ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή