Πρόσωπα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 13 υποψήφια βιβλία για το Βραβείο Μπούκερ ανακοινώθηκαν χθες στην Αγγλία. Ανάμεσα στους συγγραφείς βρίσκονται και αρκετά γνωστά ονόματα, όπως της Αν Ενράιτ, της Αν Τάιλερ (φωτ.), του Τομ ΜακΚάρθι, του Αντριου Ο’ Χέιγκαν, της Μέριλιν Ρόμπινσον, της Ανουράντα Ρόι. Τη λίστα συμπληρώνουν τα νέα μυθιστορήματα των Μπιλ Κλεγκ, Μάρλον Τζέιμς, Λάιλα Λαλάμι, Τσιγκόζιε Ομπιόμα, Σάντζιβ Σαχότα, Αννα Σμέιλ και Χάνια Γιαναγκιχάρα. Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και ο νικητής στις 13 Οκτωβρίου.

(…) Για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχει προοπτική χάραξης πολιτικής στα εικαστικά του Δήμου Αθηναίων, καθώς ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος αναλαμβάνει να συνδράμει, με την εμπειρία και το κύρος του, το έργο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου. Τον Ντένη Ζαχαρόπουλο παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Τεντόμας. Κύριο αντικείμενο του Ντένη Ζαχαρόπουλου είναι η ανάδειξη των συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης και η εκθεσιακή πολιτική του Οργανισμού.

(…) Oταν είχε βγει στις αίθουσες, το 1922, η ταινία «Νοσφεράτου» του F. W. Murnau είχε προκαλέσει αίσθηση όχι μόνον για τον εξπρεσιονισμό της, αλλά και γιατί ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κινηματογραφική μεταφορά του «Δράκουλα» του Μπραμ Στόκερ. Τώρα, ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Εγκερς δήλωσε την επιθυμία του να μεταφέρει εκ νέου στον κινηματογράφο το «Νοσφεράτου», σχεδόν 100 χρόνια μετά την πρώτη μεταφορά. Το 1979, ο Χέρτσογκ είχε σκηνοθετήσει τη δική του εκδοχή, με πρωταγωνιστή τον Κλάους Κίνσκι. Και το 2000, η ταινία «Shadow of the Vampire» του Τζον Μάλκοβιτς είχε δώσει μία εκδοχή του γυρίσματος του αριστουργήματος του Murnau.

(…) Νέο διευθυντή απέκτησε η Tate Modern στο Λονδίνο. Την απερχόμενη Πενέλοπι Κέρτις αντικαθιστά ο Alex Farquharson, ο οποίος ώς τώρα είναι διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Νότιγχαμ. Ο ίδιος δήλωσε πως το νέο του «σπίτι», η Tate, «έχει μία μοναδική και συναρπαστική θέση στην πολιτιστική ζωή του έθνους». Τα νέα του καθήκοντα θα αναλάβει το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή