Η ιδιοκτησία του μνημονίου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε για άλλη μία φορά χθες ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αυτήν τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, οφείλει να αναλάβει την ιδιοκτησία του τρίτου μνημονίου. «Πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει ιδιοκτησία και αποφασιστικότητα για τα μέτρα που θα ανατρέψουν την κατάσταση στην οικονομία», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία ουσιαστικά ζητά από τον κ. Τσίπρα να πιστέψει ο ίδιος στην αναγκαιότητα κάποιων τομών και να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία ότι αυτές θα καταστήσουν το κράτος πιο λειτουργικό και την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μόνον έτσι θα πετύχει να γίνει ο λαός συμμέτοχος στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και όχι αντίπαλος.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του Ταμείου από το 2010. Από τότε που ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι «το να παίζει κανείς το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν βοηθά. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα βγείτε από την κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στη μεταρρύθμιση μεγάλου μέρους της οικονομίας ώστε να την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τη θέσει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να το κάνει αυτό με τρόπο δίκαιο, κοινωνικά ισορροπημένο, που να προστατεύει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, μπροστά αντί για πίσω. Αυτό έχει σημασία τώρα. Να υποστηρίξουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».

Παράλληλα, το ΔΝΤ, καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, διαμηνύει την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας της, και η χώρα μπορεί να πετύχει μόνο εάν υπάρξει η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στις αλλαγές που απαιτούνται», έλεγε ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Μετά από πέντε χρόνια παλινδρομήσεων είμαστε σε χειρότερη θέση, καθώς έχουμε χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. «Κατά την άποψή μου σημασία έχει τι είναι οι Ελληνες έτοιμοι να κάνουν, όχι τι δηλώνουν», επισήμανε η κ. Λαγκάρντ και υπό αυτό το πρίσμα πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα κοιτάζει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όχι το τι θα λέει, εμφανιζόμενη αποφασισμένη να αγνοήσει τις ιδεοληψίες κάποιων και τις γνώριμες  στην  περίπτωση  της Ελλάδας λαϊκίστικες κορώνες  άλλων,  και να εστιάσει στις πράξεις.

Οι σαφείς αναφορές στα περί ιδιοκτησίας του προγράμματος απαντούν στις συνεχείς δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα και πως αυτό είναι προϊόν εκβιασμού. Η στάση αυτή εξοργίζει τους εταίρους, μεταξύ αυτών, φυσικά, και το Ταμείο, το οποίο τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και καταστατικών περιορισμών δεν μπορεί να χρηματοδοτεί μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας με τη συμπεριφορά της ενισχύει τις πιθανότητες μη υλοποίησης των στόχων και καθιστά μη βιώσιμο το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα.

Μετά την πενταετή δύσκολη εμπειρία της Ελλάδας, και με δεδομένες τις τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης μιας χώρας μέλους του «πλούσιου ευρωπαϊκού κλαμπ», δεν πρόκειται να αρκεστεί σε διακηρύξεις και υποσχέσεις, αλλά αυτήν τη φορά θα επιμείνει στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Από την άλλη, αν συμβεί αυτό, τότε το ΔΝΤ θα μπορέσει να λειτουργήσει ως σύμμαχος της Ελλάδας στην πιεστική αναζήτηση της πολυπόθητης ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα αλλάξει και την εικόνα της χώρας στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή