Εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ηρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων παρουσιάζει η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και δημιουργήθηκαν έπειτα από πολύχρονη έρευνα και μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης είναι να αναδειχθεί αυτή η σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να τονιστεί το γεγονός ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Κώστας Κοτσανάς, επιμελητής της έκθεσης.«Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους· απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία». Για την καλύτερη κατανόηση και πρόσληψη της έκθεσης, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων με τον επιμελητή της έκθεσης. Μία απ’ αυτές θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου 6 – 7.30 μ.μ.

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.  

Απ. Παύλου 37, Θησείο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή