Mατιές στον κόσμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η δύναμη της μεσαιωνικής παράδοσης

Γοητευτικό και πολύπλευρο το θέαμα των αναβάτηδων σαμουράι, έτσι όπως εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι στο Nomaoi Festival στην πόλη Μινάμι Σόμα στη βόρεια Ιαπωνία. Το ειδικό ενδιαφέρον είναι ότι η πόλη αυτή βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Το τριήμερο μεσαιωνικό φεστιβάλ, με τους 450 αναβάτες, ντυμένους με στολές και ενδυμασίες του 10ου αιώνα, επιδιδόμενους σε αγώνες, επιδείξεις και διαγωνισμούς, συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος. Ενα μέρος της ανανεωμένης δημοτικότητας αυτού του πολύχρωμου φεστιβάλ είναι η αποσύνθεση της τοπικής κοινωνίας μετά την καταστροφή και η ανάγκη που γεννήθηκε για συνοχή και πολιτισμική συνέχεια. Τώρα, πολλοί γονείς φέρνουν τα μικρά παιδιά τους να παρακολουθήσουν αυτό το μεσαιωνικό πανηγύρι ώστε να συμβάλουν στην επανίδρυση μιας αντίληψης της ιστορικής κοινότητας.

ΜΠΡΙΣΤΟΛ

To μονοπάτι του Ρίτσαρντ Λονγκ

www.arnolfini.org.uk

To Boyhood Line του Βρετανού γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ είναι μια γραμμή από λευκές πέτρες στην άκρη ενός δάσους. Είναι η ανάθεση της Arnolfini Gallery στο Μπρίστολ προς αυτόν τον «ατίθασο» δημιουργό, που, εδώ, στο ημιαστικό περιβάλλον, νιώθει ελαφρώς εγκλωβισμένος καθώς συνήθως αναζητεί απόκοσμα τοπία για να στήσει τα έργα του.

ΡΩΜΗ

Η νέα Φοντάνα ντι Τρέβι

Στις σκαλωσιές η διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι ήδη από πέρυσι, αλλά οι τουρίστες στη Ρώμη ας κάνουν υπομονή ώς το τέλος του έτους, όταν το έργο της αποκατάστασης της πιο διάσημης ρωμαϊκής κρήνης θα έχει αποπερατωθεί. Eργο του 18ου αιώνα, στο σημείο σύγκλισης του μπαρόκ και του ροκοκό, η Φοντάνα ντι Τρέβι κερδίζει δεκαετίες ζωής χάρη στη χορηγία του οίκου Fendi.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Το πνεύμα της Φρίντα Κάλο

Μια «Φρίντα» μπροστά στη Φρίντα ή, αλλιώς, μια επιθυμία μπροστά στο είδωλό της, η εικόνα αυτή που μας έρχεται από το Μεξικό συμπυκνώνει το θηλυκό μοντέλο που κληροδότησε στον λατινικό κόσμο η Φρίντα Κάλο. Στο Μεξικό, στο Frida Kahlo Studio παρουσιάζεται η έκθεση-μαγνήτης με 80 φωτογραφίες και 25 επιστολές της Φρίντα προς φιλικά της πρόσωπα και εραστές.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα 50 χρόνια της Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ

Η είδηση δεν είναι ότι η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ συμπλήρωσε μισόν αιώνα ζωής, μόλις την περασμένη Παρασκευή, αλλά το ότι από τόσο νέα, πριν δηλαδή από τα 35 της χρόνια, ανέβηκε στα ύψη της δημοσιότητας ως συγγραφέας του «Χάρι Πότερ». Η Ρόουλινγκ ενσαρκώνει, εκπροσωπεί και συμβολίζει όσο λίγοι αυτοδημιούργητοι άνθρωποι την πίστη στον στόχο και την ανάγκη υπηρέτησης μιας επιθυμίας. Ασχέτως αν οδηγήθηκε στη παγκόσμια φήμη και στον μεγάλο πλούτο «εκ των πραγμάτων», ο πυρήνας της επιτυχίας βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στα στοιχεία της δυναμικής προσωπικότητάς της.

ΓΚΝΤΑΝΣΚ

Η «Νέα θρησκεία» του Ντέιμιαν Χερστ

Μια περίληψη της εικαστικής ματιάς του Βρετανού καλλιτέχνη Ντέιμιαν Χερστ είναι η καλοκαιρινή έκθεση έργων του, που παρουσιάζεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Γκντανσκ, στη βόρεια Πολωνία. Στην ιστορική αυτή πόλη της Βαλτικής, και στο εκεί Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Laznia, το πολυπληθές κοινό, Πολωνοί και τουρίστες εκτίθενται στο ρηξικέλευθο και ναρκισσιστικό προσωπικό λεξιλόγιο του Ντέιμιαν Χερστ στο οποίο συμπυκνώνει την ανθολόγηση μιας γκροτέσκ, πλάγιας και έκκεντρης θεώρησης της ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή