Καλλιτέχνης στο δάσος

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας περίπατος στο δάσος μπορεί πραγματικά να εξελιχθεί σε εμπειρία! Αυτό ακριβώς νιώθουν όσοι βρίσκονται στα δάση της νότιας Γαλλίας.

Ο καλλιτέχνης Σπένσερ Μπάιλς (Spencer Byles) πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο μέσα στη φύση, μεταμορφώνοντας τις περιοχές La Colle sur Loup, Villeneuve-Loubet και Mougins σε μαγικές χώρες, δημιουργώντας μια σειρά θεαματικών, οργανικών γλυπτών. Περιτριγυρισμένος από φυτά, ο γλύπτης χρησιμοποίησε μόνο καλώδια και φυσικά υλικά που βρήκε στα δάση. Αποτέλεσμα; Εξωπραγματικά, εντυπωσιακά, τεράστια αριστουργήματα!

Πολλές φορές οι άνθρωποι συναντούν τυχαία τα γλυπτά του στο δάσος. Και επειδή τίποτα δε θυμίζει ανθρώπινη παρέμβαση, όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά τα ασυνήθιστα έργα από πλεγμένα κλαδιά, συχνά αναρωτιούνται αν αυτοί οι περίεργοι σχηματισμοί δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο ή είναι κατασκευή ανθρώπου ή μήπως κατέλαβαν το δάσος… υπερφυσικές δυνάμεις!

Χαρακτηριστικό του έργου του Μπάιλς είναι πως πρόκειται για κάτι εφήμερο, κάτι που δε διαρκεί για πάντα δηλαδή. Κάθε γλυπτό υπάρχει όσο το επιτρέπουν τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται, η ίδια η φύση. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, «ο χαρακτήρας του προσωρινού είναι σημαντικό κομμάτι της τέχνης μου. Αισθάνομαι πως τα γλυπτά μου ολοκληρώνονται πραγματικά μόλις η ίδια η φύση πάρει ξανά τον έλεγχο και σταδιακά αρχίσει να παίρνει τα φυτά πίσω, προσαρμόζοντας το σχήμα τους διαφορετικά καθώς αναπτύσσονται. Στο σημείο αυτό, οι δημιουργίες μου σιγά-σιγά γίνονται πάλι μέρος της φύσης ενώ “απομακρύνονται” από εμένα».   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή