Οι πρώτες κόντρες με τους θεσμούς για έκτακτη εισφορά, συντάξεις

Οι πρώτες κόντρες με τους θεσμούς για έκτακτη εισφορά, συντάξεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του κλιμακίου της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, που με τα νέα δεδομένα θα φορολογηθεί με συντελεστή 8%, ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Η «βεντάλια» των θεμάτων της διαπραγμάτευσης έχει ανοίξει πλήρως, με τις διαφορές στα θέματα γύρω από το ασφαλιστικό να είναι έντονες. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών και όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο διαμονής των εκπροσώπων των δανειστών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή». Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιδρά στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς θεωρεί ότι «είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, αντιστοίχως, θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά στο ξενοδοχείο που διαμένουν τα κλιμάκια των δανειστών.

Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μία πρώτη αποτύπωση της κατάστασης και της δουλειάς των προηγούμενων ημερών σε τεχνικό επίπεδο. Οι δανειστές αναμένεται να θέσουν το θέμα της ψήφισης νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο ισχυρής σύγκρουσης.

Χθες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Μάλιστα, εκπρόσωποι της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με στελέχη του υπουργείου. Ειδικότερα, στα θέματα που εξετάστηκαν χθες περιλαμβάνονται:

1. Εκτακτη εισφορά: Οι δανειστές ζητούν να υπάρξει ένα κλιμάκιο για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 6%, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά κάποιες πληροφορίες, δε, οι θεσμοί φέρεται να ζήτησαν ο συντελεστής 6% να εφαρμοστεί από τα εισοδήματα 50.000 ευρώ και άνω.

2. Ασφαλιστικό: Οι δανειστές ζητούν:

• Αμεση νομοθέτηση –εντός Αυγούστου– της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και χαρακτηρίζουν το μέτρο ως προαπαιτούμενο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θέλει να το παραπέμψει στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τον Οκτώβριο.

• Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ή τα 67 έτη. Για παράδειγμα, να αυξάνεται κατά ένα έτος τον χρόνο, αντί ενός 6μήνου τον χρόνο που προέβλεπε το προσχέδιο. Το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση.

• Να προχωρήσει γρηγορότερα η κυβέρνηση στην κατάργηση του ΕΚΑΣ (η συμφωνία προβλέπει τις πρώτες μειώσεις τον Μάρτιο του 2016 για το 20% των δικαιούχων).

3. Εργασιακά: Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί ζητούν να μην καταργηθεί κανένας από τους προηγούμενους νόμους και να προχωρήσουν οι νόμοι για τις ομαδικές απολύσεις.

4. Νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2015: Ολοι προβλέπουν πλέον ύφεση της τάξης του 3% τουλάχιστον για φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός περνάει σε πρωτογενή ελλείμματα.

5. Φόροι υπέρ τρίτων: Προβλέπεται η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων και ο εξορθολογισμός των ανταποδοτικών χρεώσεων, βάσει της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

6. Αδειες λειτουργίας επιχειρήσεων: Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι εξετάζεται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή