Πλήρης κάλυψη από Τσίπρα για το Plan B

Πλήρης κάλυψη από Τσίπρα για το Plan B

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση ότι θα ήταν πολιτική αφέλεια ή ένδειξη ανευθυνότητας εκ μέρους του να έκανε κάτι διαφορετικό, ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, παρέχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη στον κ. Γ. Βαρουφάκη, τόνισε χωρίς περιστροφές ότι ήταν δική του εντολή να συγκροτηθεί υπό την εποπτεία του τέως υπουργού Οικονομικών «ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης» σε ενδεχόμενο Grexit. Παρουσίασε έτσι, εκτός των άλλων, μια εντελώς διαφορετική εκδοχή ως προς τον χαρακτήρα των εντολών του, σε σχέση με πρόσφατη σχετική τοποθέτησή του, όταν δηλαδή έλεγε ότι εκείνο το οποίο είχε ζητήσει ήταν όχι σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, αλλά μια έκθεση παρουσίασης επιπτώσεων από ένα Grexit.

«Αυτονοήτως είχα δώσει εντολή, προσωπικά, στον υπουργό των Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα», είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας, χειροκροτούμενος από τον τέως υπουργό που ήταν παρών στα έδρανα της Ολομέλειας. Και αφού σημείωσε με έμφαση, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, ότι υπάρχουν αποκαλύψεις στον διεθνή Τύπο έως και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι κύκλοι μεταξύ των εταίρων-δανειστών προωθούσαν σχέδιο Grexit, συνέχισε: «Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, είναι σαν να βρίσκεται μια χώρα σε απειλή πολεμική, να είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόβασης εχθρικών δυνάμεων στα πάτρια εδάφη κι εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της άμυνας ως φιλοπόλεμο, επειδή σχεδίαζε τη διάταξη της άμυνας της χώρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Τόσο στην αρχική ερώτησή της όσο και σε επόμενη παρέμβασή της η κ. Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό για χειρισμούς, όπως ο σχετικός με το «σχέδιο άμυνας έναντι ενός Grexit» και επέμεινε να καλεί τον πρωθυπουργό να πει ευθέως αν θεωρεί πως «η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος».

«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε σχέδιο μυστικό για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ότι το σχεδιάζαμε σε κάποια μπουντρούμια μυστικά μαζί με τον κ. Βαρουφάκη και διάφορους άλλους επιτελείς. Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;», σχολίασε ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Τσίπρας. «Εάν ο στόχος μας ήταν αυτός και κάναμε και μυστικά σχέδια και ξημεροβραδιαζόμασταν και ήμασταν συνωμότες και θέλαμε να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα, γιατί δεν βγάλαμε τη χώρα από το ευρώ;».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντιπαράθεση της κ. Γεννηματά με τον πρωθυπουργό προσέλαβε διαστάσεις. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντήλλαξαν κατηγορίες ως προς το ποιο από τα δύο κόμματα έχει στελέχη με εμπλοκή σε σκάνδαλα, με την κ. Γεννηματά να λέει, ύστερα από ορισμένες οξύτατες αναφορές του πρωθυπουργού: «Ο πατριωτισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αδυναμία. Επρεπε να αξιοποιήσετε το κλίμα της εθνικής συναίνεσης, και αντ’ αυτού μάς κουνάτε το δάχτυλο. Από τη μεγάλη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο, με αυτά που λέτε πόσοι βουλευτές νομίζετε ότι θα απομείνουν;», σχολίασε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε ότι από τη μετά την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στην Εξεταστική για τα Μνημόνια Επιτροπή της Βουλής, θα φανεί γιατί προσφέρει τέτοια κάλυψη στον τέως υπουργό ο κ. Τσίπρας.

«Μια τελευταία κουβέντα για τον κ. Βαρουφάκη, που μου λέτε ότι τον καλύπτω. Ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας, μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε, για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα, για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε για αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια».

Φυσικά, στα αξιοσημείωτα είναι ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει και ειδική αναφορά ακόμα και στην πτυχή εκείνη των τελευταίων αναφορών του ίδιου του κ. Βαρουφάκη σε διεθνές ακροατήριο (σχετική αποκάλυψη της «Κ») που αφορά την πρόσβαση της ειδικής ομάδας σε κωδικούς φορολογουμένων πολιτών. Η εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως επιλογή γενικότερης χρησιμότητας: «Η προσπάθεια που είχε επεξεργαστεί το ΥΠΟΙΚ, η ιδέα για να υπάρξει μια βάση δεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη με έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχει πρόσβαση στο σύστημα και θα μπορεί να συμψηφίζει τις οφειλές του προς το Δημόσιο με οφειλές που έχει το Δημόσιο προς εκείνον, δεν είναι μυστικό και σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Είναι σχέδιο εξαιρετικά χρήσιμο. Για το ευρώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Για οποιαδήποτε φάση βρίσκεται η χώρα, είτε σε δύσκολη είτε σε κανονική. Διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, εκκαθαρίζει ταχύτατα συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει δραματικά την ανάγκη ρευστότητας –που θα είναι διαρκής και το επόμενο διάστημα– τόσο του Δημοσίου όσο και των πολιτών και καταπολεμά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συσσώρευση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το αντίστροφο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή