Ανάπτυξη 3,1% στην Ισπανία το β’ τρίμηνο του 2015

Ανάπτυξη 3,1% στην Ισπανία το β’ τρίμηνο του 2015

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλό οκταετίας ενισχύθηκε η ανάπτυξη στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο, με προοπτική για περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητας στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Από τρίμηνο σε τρίμηνο, η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά 1%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά 3,1%. Ωθηση στην ανάπτυξη της Ισπανίας, μιας χώρας που βυθίστηκε σε μεγάλη ύφεση με αφετηρία το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων το 2008, δόθηκε από την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης, της τουριστικής κίνησης, αλλά και τις ελκυστικότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αν και η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, στο 22,4% το δεύτερο τρίμηνο, έχει σημειωθεί πρόοδος από το ιστορικό υψηλό του 26,94% του πρώτου τριμήνου του 2013.

Η Ισπανία εξήλθε από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται από τον Μάρτιο του 2015 πάνω από τις 100 μονάδες, που υποδεικνύουν θετικό κλίμα. Ωστόσο, οι συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε από τις 100,4 μονάδες τον Μάρτιο στις 101,4 μονάδες τον Ιούνιο, αλλά είχε υποχωρήσει από τις 103,1 μονάδες τον Μάιο.

«Αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουί ντε Γκίντος, στο ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι δρομολογημένες τον Νοέμβριο. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα δέχτηκε πλήγμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου, υπό την έννοια ότι ενισχύθηκαν τα κόμματα Ciudadanos (Πολίτες) και Podemos (Μπορούμε). Αν και το Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε πρώτο, αποδυναμώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2011. Εχασε, επίσης, τους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ισπανία θα ενισχυθεί κατά 3,1% στα τέλη του 2015, αντανακλώντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή