Αιχμές Δημ. Μάρδα για Επιτροπή Χρέους

Αιχμές Δημ. Μάρδα για Επιτροπή Χρέους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς αποστάσεις από τη γνωστή πρωτοβουλία της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου να δρομολογήσει κοινοβουλευτικές διαδικασίες «λογιστικού ελέγχου του χρέους» έλαβε χθες η κυβέρνηση διά του κ. Δημ. Μάρδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται ιδιαιτέρως αιχμηρός ακόμα και για ειδικότερες πτυχές της εν λόγω πρωτοβουλίας της προέδρου της Βουλής. Μία από αυτές τις πτυχές αφορά ακόμη και το κόστος λειτουργίας της λεγόμενης «Επιτροπής Αλήθειας».

Ειδικότερα, με αφορμή ερώτηση του κ. Χ. Θεοχάρη (Ποτάμι), ο κ. Μάρδας, αφού σημείωσε ότι είναι εκ του Κανονισμού Λειτουργίας της Βουλής δικαίωμά της «να οργανώνει εκδηλώσεις κατά το δοκούν, ή επιστημονικά συνέδρια, ή οτιδήποτε άλλο», υπογράμμισε: «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα όποια συμπεράσματα σχετίζονται με το χρέος ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά την οικονομική πολιτική είναι και συμπεράσματα της ελληνικής κυβέρνησης». Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα όσα γίνονται. Στον βαθμό που κρίνει ότι κάποια συμπεράσματα των εργασιών τέτοιων επιτροπών είναι χρήσιμα, σε αυτήν την περίπτωση θα τα χρησιμοποιήσει. Στον βαθμό που κρίνει ότι δεν είναι χρήσιμα δεν θα χρησιμοποιηθούν».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε, όμως, είναι ότι στο πλαίσιο όλων αυτών των δραστηριοτήτων της Βουλής πρέπει να προσεχτεί λίγο και το οικονομικό κόστος τους. Είναι μεν στο πλαίσιο των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα μέσα στη Βουλή, αλλά δεν παύει αυτό το κόστος να είναι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας». Ως γνωστόν, το Κοινοβούλιο έχει και οικονομική αυτοτέλεια, με δικό του προϋπολογισμό, ο οποίος ωστόσο τροφοδοτείται από χρήματα του κρατικού ταμείου, δηλαδή χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Παρατηρήσεις, τέλος, είχε ο κ. Μάρδας να κάνει και για τον τρόπο παρουσίασης των επίμαχων συμπερασμάτων: «Αν και ο αγγλικός όρος είναι ένας, στην Ελλάδα ο όρος ‘‘επονείδιστο και επαχθές’’ χρέος δεν είναι ένας όρος, αλλά δύο με διαφορετικό περιεχόμενο. Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ως εκ τούτου καλό είναι να χρησιμοποιούμε και να κάνουμε τις διακρίσεις που επιβάλλει αυτό το λεξιλόγιο, είτε βρισκόμαστε μέσα στη Βουλή, είτε σε Επιτροπή της Βουλής, είτε εκτός Βουλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή