Κίνδυνος να χαθούν περί τα 20 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο ΤΧΣ

Κίνδυνος να χαθούν περί τα 20 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο ΤΧΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της αξίας των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες οδηγεί η νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου. Στο τέλος Ιουνίου 2014, η αξία των τραπεζικών μετοχών που είχε το ΤΧΣ στο χαρτοφυλάκιό του διαμορφωνόταν στα 20 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη του ταμείου εκτιμούσαν ότι με βάση την τότε εικόνα θα μπορούσαν να ανακτηθούν τα 34,4 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που δόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά, οι τράπεζες χρειάζονται νέα λεφτά! Η ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε., θα κυμανθεί από 10 έως 25 δισ. ευρώ, υπό το βάρος της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας της πολύμηνης αβεβαιότητας και των επιπτώσεων από την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, κάτι που οδηγεί στην «εξαέρωση» των παλαιών μετόχων. Οπως εκτιμούν αναλυτές, την πλειονότητα των μετοχών των συστημικών τραπεζών θα εξασφαλίσουν είτε οι ιδιώτες που θα εισφέρουν τα νέα κεφάλαια είτε ο δημόσιος τομέας σε περίπτωση που δεν υπάρξει ιδιωτική συμμετοχή. Αν συμβεί αυτό, πρακτικά οι υφιστάμενες μετοχές των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ θα απαξιωθούν και έτσι το ταμείο θα χάσει περίπου 20 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2014 η τότε κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ εξέτασε τρόπους για την εναλλακτική αξιοποίηση των warrants και την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, κάτι που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ξεπούλημα των τραπεζών και απείλησε με διώξεις αν η κυβέρνηση προχωρούσε στην πώληση τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 28 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2013 για τις συστημικές τράπεζες, το καλοκαίρι του 2014 πραγματοποιήθηκαν νέες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,5 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές με τις οποίες ενισχύθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις συστημικές τράπεζες, ενώ η Eurobank μέσω της αύξησης κεφαλαίου επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια (αύξηση που επίσης είχε καταγγελθεί ως σκάνδαλο). Μετά τη νέα επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τα κεφάλαια 35 δισ. ευρώ που μπήκαν στις τράπεζες τη διετία 2013-2014 κρίνονται ανεπαρκή.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα διαγνωστική μελέτη από την ΕΚΤ για να διαπιστωθεί η κατάσταση των τραπεζών και με βάση την οποία θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προϋποθέτει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, που σε μεγάλο βαθμό είναι συνάρτηση της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησής του. «Αξίζει να τονιστεί», σημειώνεται στο δελτίο, «ότι τα τελευταία 2 χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές σήμερα κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στέλνοντας εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές για τις επενδυτικές προοπτικές και τις ευκαιρίες στη χώρα. Είναι προφανές ότι ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας. Επιτάσσεται, συνεπώς, να πεισθούν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους συνεισφέροντας νέα κεφάλαια, ενδεχομένως με κάποιες εγγυήσεις για την αδιατάρακτη από εδώ και εμπρός πορεία της τρίτης και τελευταίας ευκαιρίας για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα, τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή