Υπό κατάρρευση το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο

Υπό κατάρρευση το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατάρρευση κινδυνεύει το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο, λόγω της σοβαρής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του. Το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 250 άτομα μέσα σε έξι χρόνια, ενώ η εκταμίευση κονδυλίων προς το Δρομοκαΐτειο γίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι οφειλές προς τους προμηθευτές, οι οποίοι απειλούν να διακόψουν προμήθειες υγειονομικών υλικών και τροφίμων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Δρομοκαΐτειο δάνεισε την περασμένη Παρασκευή το Θριάσιο με όσες γάζες και σύριγγες του είχαν απομείνει! Αυτήν τη δύσκολη κατάσταση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του συγκεκριμένου ψυχιατρικού νοσοκομείου θα συμπαρασύρει το σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, το νοσοκομείο «στενάζει» από τις πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών, τις ελλείψεις κονδυλίων και προσωπικού. Ειδικότερα, οι 30-40 ασθενείς που εισάγονται σε κάθε εφημερία του Δρομοκαΐτειου, εκ των οποίων το 70% με εισαγγελική παραγγελία, είναι πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες για κάθε εφημερία κλίνες. Ετσι, νεοεισερχόμενοι ασθενείς που χαρακτηρίζονται ως οξέα περιστατικά νοσηλεύονται σε τμήματα χρονίων πασχόντων ή ακόμα και στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ποιότητα της νοσηλείας.

Για το 2015 στο νοσοκομείο έχουν προϋπολογισθεί πέντε εκατομμύρια ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και έως χθες είχαν εκταμιευθεί 200.000 ευρώ. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, οι οφειλές σε προμηθευτές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν διακόψει τις προμήθειες τροφίμων και υγειονομικού υλικού. «Το διαιτολόγιο των ασθενών προσαρμόστηκε με βάση την οικονομική στενότητα του νοσοκομείου. Χωρίς τα απαραίτητα υλικά, όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.ά., υποβαθμίστηκε η ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο.

Τέλος, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει αποδεκατιστεί από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο 400 εργαζόμενοι, έναντι 650 το 2008, όλων των ειδικοτήτων, με ανεπτυγμένες άνω των 600 κλινών και πλήθος υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. «Σε νοσηλευτικά τμήματα των 40 ασθενών η κάθε βάρδια καλύπτεται από μία νοσηλεύτρια. Τακτικά έχουμε ξυλοδαρμούς ασθενών ή προσωπικού από ασθενείς σε διέγερση», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή