Ωρα ν’ απενοχοποιηθούν οι επαφές με την τρόικα

Ωρα ν’ απενοχοποιηθούν οι επαφές με την τρόικα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το απόγευμα, ένα κλιμάκιο τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εισήλθε στο υπουργείο Οικονομικών, επί της οδού Νίκης. Αμέσως χτύπησε… συναγερμός, καθώς εκπρόσωποι των δανειστών είχαν να βρεθούν στο υπουργείο από πέρυσι τέτοια εποχή. Μάλιστα, κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκη.

Πολύ γρήγορα ήρθε και η διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών. Αν και επιβεβαίωναν ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήταν στο υπουργείο, διευκρίνιζαν πως δεν συναντήθηκε με τον κ. Χουλιαράκη.

Πάντως, από τη στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών συναντώνται πλέον με τους ίδιους τους υπουργούς, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να προκαλεί ένταση και διαψεύσεις η επίσκεψη τεχνοκρατών στα υπουργεία. Είναι ώρα να αποδραματοποιηθούν οι επαφές με την τρόικα.

Πίστωση 500 ευρώ πραγματοποίησε η Google σε χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις διαφημιστικές υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας. Η πίστωση έχει σκοπό το ξεπέρασμα της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τις υπηρεσίες της εταιρείας, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ετσι, όποια ελληνική επιχείρηση έχει καταβάλει τουλάχιστον ένα ευρώ μετά την 1/4/2015 στην Google, έλαβε (ή θα λάβει) αυτόματα πίστωση 500 ευρώ στον λογαριασμό που τηρεί για την υπηρεσία adwords. Η πίστωση μπορεί να αξιοποιηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό, η Google θέλει να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης που έχει προκληθεί στη χώρα μας.

Μέσω των ΕΛΤΑ η μισθοδοσία ΟΤΕ

Mέσω ταχυδρομείου κατέβαλε τον περασμένο μήνα τη μισθοδοσία του ο όμιλος ΟΤΕ. Ο όμιλος κατέβαλε μέσω επιταγής των ΕΛΤΑ τη μισθοδοσία Ιουλίου σε περίπου 15.000 εργαζομένους. Στελέχη του οργανισμού κάνουν λόγο για ένα τιτάνιο έργο προκειμένου να φτάσουν τα χρήματα σε όλους τους εργαζομένους. Το σημαντικό αυτό έργο υλοποιήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων, τόσο της μητρικής όσο και των θυγατρικών της εταιρειών (Cosmote, ΟΤΕ Academy, OTEplus κ.λπ.). Το θετικό ήταν, καθώς κάθε εταιρεία έχει τις δικές της ημερομηνίες καταβολής της μισθοδοσίας, ότι οι ταχυδρομικές επιταγές διανεμήθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στον μήνα.

Ανησυχία επιχειρηματιών για εκλογές το φθινόπωρο

Δεν έφταναν τα capital controls, τώρα υπάρχει και ο φόβος των εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι επιχειρηματίες είναι κάτι παραπάνω από ανήσυχοι, καθώς σε κάθε εκλογική διαδικασία, ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, η αγορά εμφανίζει συμπτώματα αδράνειας. Χθες, ύστερα από συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης (βιομήχανοι, βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες, εξαγωγείς) κατέληξαν σε ψήφισμα, με το οποίο ζητούν πρωτίστως από την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση να συμβάλουν στην αποφυγή πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές θέλει ο τουρισμός

Με αργούς ρυθμούς κινούνται στο υπουργείο Οικονομίας στη λήψη αποφάσεων που μπορούν να φέρουν άμεσα χρήματα στην οικονομία και να τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει τονίσει με κάθε τρόπο ότι «η μη εμπορική λειτουργία των μεγάλων πόλεων τις Κυριακές δημιουργεί βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη προϊόντων city break και συνεδριακού τουρισμού, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις». Επίσης, έχει υπογραμμίσει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ιδίως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί το προφίλ της Ελλάδας ως σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή